Voisiko Bill Gates perustaa oman valuutan, pohtivat Talousgurut

Talousgurut palaavat syyskauden ensimmäisessä podcastissaan talouden perusasioiden ääreen ja sukeltavat rahan syvimpään olemukseen. Podcast-vieraana on Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila, joka ei innostu kryptovaluutoista.

”Suostuisitko Tuukka ottamaan palkaksi podcast-työstäsi lapun, jossa Bill Gates lupaa maksaa sinulle tonnien edestä kahisevaa?” Väinö Tuovinen tenttaa Tuukka Tuomikoskea Talousgurut-podcastin uusimmassa jaksossa.

”Periaatteessa Bill Gates voisi varmaan perustaa jonkinnäköisen oman valuuttansa, jossa on hänen allekirjoituksensa takuuna. Häneen luotetaan sen verran paljon – minä tosin en – mutta ei se Mario Draghin edustama EKP:n seteli lopulta poikkea niin paljon tuosta Bill Gates -esimerkistä”, Tuomikoski pohdiskelee esimerkkiä rahaan liittyvästä luottamuksesta.

FA:n Mattila ei innostu keskuspankittomista kryptovaluutoista

Erilaiset kryptovaluutat eivät saaneet Talousgurujen haastattelussa FA:n pääekonomisti Veli-Matti Mattilalta kehuja. Tarvitaan keskuspankki, joka sääntelee rahan tarjontaa taloudessa omien rahapoliittisten välineidensä kautta, jotta rahan arvo on vakaa.

”Esimerkiksi Bitcoinin hinta saattaa vaihdella todella paljon lyhyessäkin ajassa. Eihän sen kaltaisella välineellä voi hoitaa päivittäistä asiointia. Jos menee kauppaan, ei tiedä, paljonko asiat maksavat, kun ei ole tiedossa, paljonko bitcoinin arvo on kassalle mennessä”, Mattila sanoo.

Vaikka nykyisin käytössä olevalla keskuspankkien takaamalla rahalla on ongelmansa, on se kuitenkin Mattilan mielestä täyttänyt tehtävänsä hyvin. Eritoten finanssikriisin jälkeen tehtiin paljon sääntelyä, joilla yritetään vähentää järjestelmään liittyviä riskejä.

Lukiolaisten Talousguru-kisassa keväällä 2018 menestyneet Tuukka Tuomikoski ja Väinö Tuovinen pitävät yhteistä Talousgurut-podcastia, jossa käsitellään talousasioita ronskilla ja nuorekkaalla otteella. Podcastit ovat saatavilla Soundcloudista.