Vuoden talousguru löytyy Helsingin normaalilyseosta

Vuoden 2013 Talousguru-kilpailun voittaja Antti Luukkanen
Helsingin Normaalilyseosta näyttää hieman Jussi-patsaalta hymyillessään
poikamaisen leveästi pikkutakissaan ruoto suorassa ja tohtorinhattu
rennosti takaraivolla. Luukkanen kruunattiin vuoden lukiolaisten
talousguruksi Suomen Pankissa perjantaina puolilta päivin.

​”Ei kisaan paljon koulussa prepattu, aika pitkälti mentiin omalla opiskelulla”, selvensi talousguru Luukkanen menestyksensä saloja hetki voittonsa jälkeen. ”Luin kisaa varten kauppakorkeakoulun pääsykoekirjaa, siitä oli paljon apua.”

Kilpailun finaali koostui kahdesta osasta: eilen käytiin kirjallinen osuus, jossa kilpailijoiden piti perustella julkisen sektorin maksamia yritystukia, sekä millä muilla keinoin julkinen sektori voisi edistää Suomen elinkeinoelämää. Tämänpäiväisessä suullisessa osuudessa kilpailun kymmenen finalistia väittelivät pareittain toisiaan vastaan erilaisista talousaiheista. Väittämät ja niiden puolustajat ja vastustajat oli etukäteen arvottu.

Loppukilpailuun selvinneistä kymmenestä nuorukaisesta palkittiin kolme parasta rahapalkinnoin. Voittajakouluun lähti kiertopalkinnoksi aito tohtorinhattu. Kovimpien palkintojen lunastus on kärkikymmeniköllä kuitenkin vasta edessäpäin, sillä finalisteille on tarjolla suoria korkeakoulupaikkoja niin halutessaan. Kolme parasta pääsevät halutessaan opiskelemaan Aalto-yliopiston tai Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun, kaikille kymmenelle finalistille ovet ovat auki Hankenille (kielikokeen kautta tosin) ja Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan taloustieteen puolelle.
Kilpailun voittokolmikkoa hymyilyttää. Jaakko Markkanen (vas., 3. sija), Antti Luukkanen (voittaja) ja Joona Suhonen (2. sija).

”Aalto kelpaa”, toteaa tyytyväisenä kisassa kakkoseksi tullut Joona Suhonen Tampereen klassillisesta lukiosta. ”Saatan tosin pyrkiä vielä ulkomaillekin opiskelemaan, kenties Iso-Britanniaan, mutten ole vielä varma.” Monella finalistilla suunnitelmat olivat samansuuntaisia, ulkomaat kiinnostivat useita, toisilla mielessä pyöri oikeustieteen opinnot. Kaikilla oli kuitenkin vielä ylioppilaskirjoitukset edessä.

Ei pelkkää taloutta

Kisassa kolmanneksi tullut Äänekosken lukion edustaja Jaakko Markkanen ei välttämättä lähde valloittamaan rahamaailman huippuja. ”Olen enempi ajatellut luonnontieteellisen alan opiskelua, mutta kyllä valmis opiskelupaikka toki sekoittaa pakkaa.”

Markkanen palkittiin kisassa lisäksi erikseen väittelytaidoistaan Suomen Lukiolaisten Liiton antamalla taulutietokoneella. Nuoren miehen otaksuttiin saaneen väittelyyn harjoitusta koulussa, mutta tämän Markkanen kielsi valottaen asian todellista puolta: ”Ei meillä koulussa juurikaan väittelytaitoja ole harjoiteltu, mutta minulla on kyllä identtinen kaksoisveli!”

Kisassa oli edustusta lukioista ympäri Suomen. Finalisteista puolet tuli kuitenkin pääkaupunkiseudulta, jonka monissa lukioissa Talousguru-kisasta on tullut jopa perinne. ”Toivotaan, että kisa alkaisi kiinnostaa yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella”, toivoo Tampereen lippua korkealla pitänyt Joona Suhonen.

Myös naisia toivottiin mukaan enemmän. Tällä kertaa kaikki finalistit olivat miehiä, vuotta aiemmin mukana oli myös naisväriä.