Vuotovahinko näivettää kodin

Vuotovahingoista maksetut korvaukset nousivat viime vuonna kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Korvausmäärät ylittivät myös ensimmäistä kertaa palovahingoista maksetut korvaukset. Vuotoja voisi ehkäistä paitsi huolellisuudella myös teknisillä ratkaisuilla.

Vuotovahingoissa etenkin kotivakuutuksesta maksetut korvaukset ovat kovassa kasvussa. Omakotitalossa kotivakuutus korvaa sekä rakennukselle että irtaimistolle tapahtuneita vahinkoja. Kerros- ja rivitalossa kotivakuutus korvaa vain irtaimiston. Esimerkiksi rakenteet kattaa taloyhtiön kiinteistövakuutus.

Vuotovahingoista maksettiin viime vuonna korvauksia noin 174 miljoonaa euroa. Murtovahingoista korvauksia maksettiin 32 miljoonaa ja palovahingoista 159 miljoonaa.

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero suosittelee, että viimeistään 30-vuotiaille omakotitalojen putkistoille tehtäisiin kuntoarvio. Myös tiskikone kannattaisi uusia viimeistään 15 vuoden iässä, ja keittiön kaappeihin kannattaa silloin tällöin kurkistaa, että poistoputki ja liitokset ovat kunnossa.

”Tiskikoneen yleisin hajoava osa on juuri poistoputki. Vuotava putki näivettää rakenteita hiljalleen. Kerralla leviävä liitos saattaa pullauttaa kymmenen litraa vettä lattialle.”

Vuotovahinkoja voisi torjua myös teknisillä ratkaisuilla. Käyttövesiputkistot tulisi rakentaa niin, että vuotaessaan ne vuotaisivat suojaputken kautta lattiakaivoon eivätkä lattialle tai vuotanut vesi havaittaisi teknisesti. Erityisesti omakotitaloihin on olemassa laitteita, jotka seuraavat veden käyttöä ja havaitsevat vuotoja. Ne pystyvät sulkemaan vedentulon tarvittaessa. Myös väärään paikkaan päässeen veden havaitsemiseen on olemassa järjestelmiä.

”Esimerkiksi tiskialtaan alle ja lattiakaivottomiin tiloihin voi asentaa antureita. Anturit voi kytkeä esimerkiksi murtohälytysjärjestelmään, jolloin vesivahingosta saa hälytyksen suoraan puhelimeen,” Mero kuvailee.