Yhdessä rakennettava työhyvinvointi on tuotava arkeen

Työpaikoille ja yhteisöihin on luotava avoin ja keskusteleva yhteistyökulttuuri, ja työhyvinvoinnin kehittämisen tulee näkyä arjessa, ei vain juhlapuheissa ja julistuksissa. Näin voi kiteyttää LobbausLuotain-tilaisuudessa keskustelleen paneelin näkemyksen.

Finanssialan LobbausLuotain-aamiaistilaisuuden paneelissa keskustelivat finanssityö ja osaaminen -toimikunnan puheenjohtaja Hilkka Malinen työeläkevakuutusyhtiö Elosta, Ammattiliitto Pron Finanssisektorin ja ICT- ja viestintäsektorin johtaja Antti Hakala, Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja Liisa Halme Ifistä sekä työmarkkinatoimikunnan puheenjohtaja Sini Kivekäs Nordeasta.

”On luotava aito, keskusteleva yhteistyökulttuuri. On loistavaa, että on Hyvinvoiva Finanssiala -hankkeen kaltainen foorumi jossa yhtiöt voivat yhdessä keskustella,” Malinen sanoo.

Hyfi-hanke ja tapa tehdä yhteistyötä pitäisi saada arkipäiväiseksi tavaksi tehdä asioita. Kivekkään mukaan henkilökunnan hyvinvointi pitäisi saada yhdeksi kaiken toiminnan lähtökohdista.

”Päätöksiä tehdessä keskiössä on oltava yhteistoiminta ja avoimuus: mihin yhtiö on menossa, ja mitä se merkitsee yhtiölle ja sinulle?” Halme kiteyttää.

Paikallista sopimista ja palkankorotuksia

Panelistit myös ennakoivat syksyn liittokierroksen aiheita. Yksi keskeisistä neuvotteluaiheista on halu palvella asiakkaita silloin, kun asiakkaat sitä toivovat. Se saattaa vaikuttaa esimerkiksi työaikoihin.

”Liittotason keskusteluissa viikonlopputyöstä saatetaan hyvinkin päästä eteenpäin, koska alalla on nyt siitä hyviä kokemuksia”, Nordean Kivekäs sanoo.

Keskeisimpiä neuvotteluaiheita on myös työehtojen paikallinen sopiminen. Kivekäs muistuttaa, että se edellyttää toimintatapojen muutosta yrityksissä: panostamista yhteistoimintaan ja sitä kautta paikallisen sopimisen kulttuurin vahvistamista.

Sekä Pron Hakala että Vakuutusväen liiton Halme uskovat, että yksi tärkeimmistä neuvotteluaiheista ovat palkankorotukset, joita palkansaajapuoli aikoo tavoitella.

”Yksityinen kulutus on pitänyt talouttamme pystyssä mutta johtanut siihen, että kotitaloudet ovat velkaantuneet rajusti. Nyt olisi asiallisten palkankorotusten vuoro”, Hakala arvioi.