Yläkoululaisten Zaldo-taloustaitokisan voitto Ouluun

Yläkoululaisten taloustaitojen parantamiseen tähtäävän Zaldo-kisan voitto on mennyt Ouluun Pohjankartanon koulun 9E-luokalle. Verkko-oppimisympäristössä tehtyyn kisaan osallistui noin 150 yhdeksättä luokkaa ympäri Suomen.

”Taloustiedon ja -taitojen tuominen verkkoon oppimateriaalien muodossa on ollut erittäin toimiva juttu. Laadukkaat verkko-oppimisympäristöt ovat mielekkäitä opettaa ja oppilaille opiskella”, kertoo voittajaluokkaa opettava historian ja yhteiskuntaopin opettaja Sirpa Tuomivaara.

”Nuoret ovat olleet ympäristöstä hirveän kiinnostuneita!” jatkaa Tuomivaara.

Pohjankartanon koulussa taloustiedon opettamiseen on selvästi panostettu. Koko kärkikolmikko muodostui kolmesta yhdeksännestä luokasta Pohjankartanon koulusta.

”Talous on elämän perusta”

Pohjankartanon koulussa hyödynnetään talousopetuksessa myös muita verkko-oppimateriaaleja. ”Ei tämä voitto sattumaa ole. On käyty tosi paljon talousasioita oppilaiden kanssa läpi. Seuraamme talousuutisia ja teemme myös leikkimielistä sijoitusseurantaa”, kertoo Sirpa Tuomivaara.

Zaldo on suunnattu nimenomaan yläkoululaisille. Finanssialan Keskusliiton kehittämän Zaldon avulla nuoret saavat nykyaikaisella ja kiinnostavalla tavalla tietoa kulutuksesta, säästämisestä, talouden kiertokulusta ja verotuksesta sekä näiden vaikutuksesta omaan elämään.

”Talous on elämän perusta. Jos arkitaloudesta ei tiedä, niin ei voi ymmärtää kansantaloutta ja poliittista päätöksentekoa. Rattaat eivät asetu kohdalleen”, perustelee Sirpa Tuomivaara.

Samaa mieltä on Finanssialan Keskusliiton tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen. ”Maksuhäiriömerkintöjen kasvu koko maassa on omalla laillaan osoitus siitä, että taloudenhallinnan osaamista pitäisi vahvistaa edelleen. Nyt siihen on mahdollisuus, kun peruskoulun opetussuunnitelmaa uudistetaan”, Kallonen toteaa.

Pohjankartanon koulussa talousopetus jatkuu. Tämänkertaisesta menestyksestä voittoisa 9E-luokka saa palkinnoksi yhteiseen käyttöön 500 euron lahjakortin. ”Se taitaa mennä luokkaretkeen Tampereelle. Ymmärsin, että sillä ostetaan jokaiselle Särkänniemen rannekkeet”, hymähtää Tuomivaara.