Yritysten SEPA-valmiudet ovat kasvaneet, mutta osa on jättänyt valmistautumisen viime tippaan

Finanssialan Keskusliiton ja Elinkeinoelämän keskusliiton yrityksille suuntaaman kyselyn mukaan 57 prosenttia yrityksistä lähettää tällä hetkellä SEPA-maksuja.

​Syyskuun puolessavälissä tehdyn tutkimuksen mukaan toimialoista teollisuudessa ja etenkin rakentamisessa SEPA-valmius on lisääntynyt merkittävästi kesäkuussa tehtyyn vastaavaan kyselytutkimukseen verrattuna. Pienemmät yritykset ovat kuroneet kiinni eroa suuryrityksiin nähden. 

Vastaajista 43 prosenttia on esimerkiksi ulkoistanut maksujensa hoitamisen tilitoimistolle, jolloin SEPA muutoksista huolehtii tilitoimisto, tai yritys ei vielä lähetä SEPA-maksuja. 

Maksamisessa siirtymäaika SEPAan päättyy lokakuun lopussa. 1.11.2011 alkaen yritysten tulee lähettää maksuaineistot pankkiin SEPA-muodossa ja IBAN tilinumeroilla tai yrityksellä tulee olla käytössään palvelu, joka muuntaa kotimaisessa muodossa olevat maksuaineistot SEPA- muotoon. 

Asiakkaiden olisi hyvä olla yhteydessä omiin pankkeihinsa ja sopia muutokseen liittyvistä järjestelyistä sekä niiden aikatauluista, jos eivät ole sitä vielä tehneet. 

Pankkien välillä välittyy vain SEPA tilisiirtoja 31.12.2011 jälkeen. 

Verkkolaskun käyttö lisääntyy

 Tuoreessa kyselyssä selvitettiin SEPA-maksujen käytön lisäksi myös yritysten verkkolaskutuksen suosiota. Verkkolaskutusta käyttävien yritysten määrä on lisääntynyt aiemmasta kyselystä. Vastaajista jo 42 prosentilla oli verkkolaskutus käytössä. 

Kesäkuuhun verrattuna verkkolaskutus on yleistynyt myös pienemmissä yrityksissä. Mitä suurempi yritys on, sitä varmemmin sillä on verkkolaskutus käytössä. 

Teollisuus on verkkolaskutuksen, kuten SEPA-maksujenkin lähettämisessä, edelläkävijä. 

Kysely tehtiin syyskuun aikana verkkokyselynä 1 811 Elinkeinoelämän Keskusliiton jäsenyritykselle. Vastaajien määrä oli 546. Edellinen kysely tehtiin kesäkuussa. 

Lisätiedot:

SEPA- asiat: Johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen, puh. 020 793 4254
Verkkolaskuasiat: Kehityspäällikkö Pirjo Ilola puh. 020 793 4255
Viestintä: Viestintäpäällikkö Kristiina Siikala, puh. 020 793 4273

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat