Ysiluokkalaiset ratkovat mielellään taloustaitoja pelinomaisesti

Yhdeksänsille luokille suunnattu Zaldo-taloustaitokilpailu haastaa jälleen koululaisia miettimään talousosaamistaan. Porolahden peruskoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Laura Parikka kertoo, että lempeän Zaldo-mörön ja verkkoaineiston avulla oppilaiden kanssa on mukava kerrata taloustaitoja.

Zaldo.fi-verkkoaineisto on suunniteltu tukemaan peruskoulun taloustiedon oppimateriaaleja oman talouden hallinnan osalta. Opettaja Laura Parikka kertoo, että Zaldo toimii nimenomaan oppitunneilla opitun kertauksena.
”Olen kolmena vuonna käyttänyt Zaldoa opetustyössä ysiluokkalaisten kanssa. Ensin käymme opetussuunnitelman mukaiset asiat läpi tunneilla. Ja kurssin lopuksi oppilaat ovat ominpäin atk-luokassa käyneet Zaldon materiaalin läpi ja sitten tehneet sivuilta löytyvän testin.”

Vaikeita käsitteitä helpolla tavalla

Verkkoaineistossa käydään läpi tulojen ja menojen tarkkailua, ostamista ja maksamista sekä säästämistä että sijoittamista. Parikan mukaan on hyvä, että Zaldossa käsitellään mikrotalouden asioita, sillä asiat ja käsitteet ovat yhdeksäsluokkalaisellekin joskus vaikeita.
”Vaatii, että käsitteet kuten inflaatio tai korko avataan ja tuodaan lähelle oppilaan omaa elämää. Taloustaidot ovat osa kansalaistaitoja ja oppilaiden on hyvä ymmärtää mitä on rahankäyttö tai mitä riskejä kannattaa ottaa.”

Houkutteleva ja mukava sivusto

Parikka antaa kiitosta Zaldolle, joka on rakennettu muistuttamaan pelimaailmaa.
”Nuoret ovat tottuneet käyttämään sivustoja, joissa on pelinomaisia elementtejä. Tykkään myös Zaldon grafiikasta ja helposti lähestyttävästä talousmöröstä. Se on uponnut nuoriin hyvin.”

Opetussuunnitelman ulkopuolisia materiaaleja nimenomaan taloustaitojen oppimiseen ei ole juuri tarjolla, jonka vuoksi Parikkakin on ottanut Zaldon innolla vastaan. Sivustolla asiapuoli on kunnossa, se tukee opetussuunnitelmaa, kertoo Parikka.
”Koska Zaldossa tehtävä testi on luokkakohtainen kilpailu eikä yksilökisa, motivoi se oppilaita osallistumaan. Meidän koulun 9M-luokka voitti kilpailun vuonna 2012, joka todistaa oppilaille, että voittaminen ei ole mahdotonta.”

Zaldo.fi-verkkoaineistoa käyttänyt ja testiin osallistunut luokka voi voittaa 500 euron lahjakortin. Kilpailuun voi osallistua 7. maaliskuuta saakka. Verkkoaineisto on senkin jälkeen verkossa vapaasti hyödynnettävissä.

Kilpailun järjestää Finanssialan Keskusliitto yhteistyössä FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sekä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa. Voittaja julkaistaan European Money Weekillä maaliskuussa.