EU

Miten kansankapitalismi on kehittynyt EU:n myötä?

Kirjoittaja katsoo vasemmalle käsi huulilla ja pohtii

EU on taloudellisen logiikan ympärille rakennettu rauhanprojekti. Ja sellaisena se on ollut tehokas: sotien riivaamassa maanosassa EU-alue on elänyt pitkää rauhanaikaa. Taloudelliset siteet toimivat suorastaan tunnesiteen tavoin.

​Miten eurooppalainen kansankapitalismi on vaikuttanut Suomeen? Kyse on samasta jatkumosta, jossa pääomaköyhästä Suomesta tuli avoin markkinatalous. Yksilölle sillä on valtaisa merkitys.

Olen itse 30-vuotias, ja minun elinaikanani muutos on ollut valtava, vaikken sitä oikeastaan itse tajua. Suomen markkinat ovat itsestään selvästi osa eurooppalaisia markkinoita. Jokainen suomalainen on eurooppalaisen kansankapitalismin hedelmien hyödyntäjä vähintään eurooppalaisilla pääomamarkkinoilla operoivan eläkejärjestelmämme kautta

Ikäisilleni ihmisille vapaa liikkuminen Euroopassa on itsestään selvä asia. Konkreettisimmin se näkyy ihmisten vapaana liikkuvuutena niin työvoimana kuin turismina, mutta samassa paketissa ovat tulleet myös pääomien ja palveluiden vapaa liikkuvuus. Yksilölle eurooppalainen kansankapitalismi tarkoittaa muun muassa mahdollisuutta hankkia itselleen säästämällä ja sijoittamalla taloudellista turvaa huomattavasti laajemmasta mahdollisuuksien merestä kuin mitä kansallisessa talousmaailmassa eläessä – myös niin, että kuluttajana häntä suojaavat yhteiseurooppalaiset säännöt. Eurooppalainen ihminen ei ole rahojensa kanssa yhteen maahan sidottu.

Jotta tästä mahdollisuudesta saa hyödyn irti, vaatii se hyvää talousosaamista. Taloudellisen lukutaidon parantaminen koko maassa on yksi tärkeä keino eriarvoisuuden vähentämiseen. Siihen meidän on satsattava tosissaan.

Suomen ikkunat ovat onneksi pysyneet auki Eurooppaan. Valittua suuntaa ei ole syytä muuttaa, vaikka tuuli puhaltaisikin tupaan.

Kirjoitus on osa Kasvun eväät – Finanssiala & kumppanit -julkaisua, joka esittelee 16 kysymystä ja vastausta tulevalle kotimaiselle ja EU-vaalikaudelle finanssialan omien ja vierailevien kirjoittajien voimin. Tutustu koko julkaisuun täällä: Kasvun eväät – Finanssiala & kumppanit

Tutustu myös: Finanssialan hallitusohjelmatavoitteet tulevalle vaalikaudelle

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat