Pankit ovat kriittinen tukipilari koronakriisin hoidossa

Yhteistyön merkitys korostuu turbulentteina aikoina. Hihat on kääritty, ja tahto auttaa on vahva. Vuoropuhelua ja joustoa vaaditaan nyt joka taholla. Hallitukset ja viranomaiset ovat pystyneet tekemään valtavan isoja päätöksiä ennennäkemättömällä vauhdilla koronakriisin iskettyä. Myös pankit ovat tarttuneet ripeästi toimeen ja ottaneet vastuuta, jotta suomalaisyritykset kestäisivät kriisin yli.

Pankkien täysi huomio on nyt asiakkaiden auttamisessa. Suomalaiset pankit tekevät kaikkensa antaakseen Suomen elinkeinoelämälle sen vaatimaa tukea ja laadukasta neuvontaa. Tähän ei suhtauduta kevyesti: yrityksen tilanne on käytävä kokonaisuutena läpi, jotta saadaan haarukoitua juuri heille sopivimmat vaihtoehdot käyttöön. Kaikille yrityksille esimerkiksi lisälaina ei ole paras vaihtoehto, vaan silloin täytyy pohtia muita ratkaisuja yrityksen tilanteeseen. Pankeilla on myös vastuu valvoa, että kukaan ei velkaannu koronan vuoksi niin paljon, että epidemian jälkeen edessä olisivat uudet maksuvaikeudet.

Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki, ja meillä on erityinen vastuu kotimarkkinoitamme kohtaan. Huomattava osa suomalaisista yrityksistä on asiakkaitamme, ja otamme roolimme liiketoimintakumppanina tässä erityisessä tilanteessa hyvin vakavasti. Kolme viikkoa sitten suomalaiset pankit lähtivät yhteistuumin tarjoamaan yrityksille lyhennysvapaita. Pankit tarjoavat yrityksille myös Finnveran takaamia lainoja koronatilanteeseen. Nordea on mukana kaikissa näissä tukitoimissa.

Yritysten tilanteiden kartoitus vaatii oman aikansa, vaikka olemmekin tiivistäneet tekemistämme paljon. Pyrimme tekemään asioinnista niin sujuvaa ja mutkatonta kuin se näissä oloissa on mahdollista. Kuitenkin kysyntä on nyt hyvin poikkeuksellista: puhumme esimerkiksi lainojen lyhennysvapaiden osalta 25-30 -kertaisesta määrästä normaalitilanteeseen verrattuna. Jokainen asiakas on meille tärkeä, ja jokainen hakemus käsitellään, mutta poikkeustilanne vaatii nyt venymistä ja kärsivällisyyttä kaikilta.

Onneksi suomalaisilla pankeilla on kantokykyä auttaa asiakkaita myös tällaisina vaikeina hetkinä. Pidämme huolta siitä, että pankkien asema yhtenä yhteiskunnan tukipilarina ei tule jatkossakaan horjumaan. Nyt kun pandemian kestoa ja laajuutta ei kukaan tiedä, varaudumme kaikkiin skenaarioihin.

Haluan kiittää eri alojen toimijoita hyvästä yhteistyöstä näiden ratkaisujen etsimisessä ja rakentamisessa. On meidän kaikkien yhteinen ponnistus pitää elinkeinoelämä nyt mahdollisimman ehjänä ja auttaa suomalaiset yritykset kuilun yli. Toivon yhteistä vuoropuhelua myös siitä, miten valmistaudumme siirtymään kriisistä jossain vaiheessa taas kohti normaalia elämää ja liiketoimintaa.

Kirjoitus on osa Vastuullinen finanssiala -kolumnisarjaa, jossa Finanssiala ry:n jäsenyhtiöiden edustajat kertovat vastuullisuudesta finanssialalla.