Alivakuutussihteeri: Lyhennysvapailla lähes puoli miljardia ostovoimaa

"Suunnilleen joka kuudennelle asuntolaina-asukkaalle on myönnetty lyhennysvapaata, joka kattaa noin 15 % koko asuntolainakannasta. Tämän perusteella kotitalouksien käyttöön jää siis lähes puoli miljardia enemmän tuloja käyttöön", sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Alivakuutussihteeri-podcastissa. Alivakuutussihteerin koronaekstrassa käsitellään lyhennysvapaita sekä koronakriisin jälkitoimia.

Kriisin aikana jopa 142 000 kotitaloutta ja 23 000 yritystä on hakenut lainalleen pankilta lyhennysvapaata, ja näistä hakemuksista lähes kaikki on voitu hyväksyä. FA:n Kauppi kertoo podcastissa, mitä lyhennysvapaiden myöntämisellä tavoitellaan ja millaisia havaintoja esimerkiksi lainsäädännön jäykkyyksistä tehtiin, kun lyhennysvapaita oli saatava nopeasti myönnettyä.

”Siitä, että lyhennysvapaita on pystytty tarjoamaan, on ollut konkreettinen apu kotitalouksille. Sekä kotitaloudet että yritykset ovat saaneet niiden avulla lisää taloudellista liikkumavaraa tässä akuutissa tilanteessa. Ne auttavat ihmisiä, sekä edistävät kulutuskysyntää siinä vaiheessa, kun kriisistä päästään toipumaan”, Kauppi sanoo.

Vieläkö työeläkeyhtiöiden remmi venyy?

Niin ikään työeläkeyhtiöt ovat ilmoittaneet, että ne lopettavat vuokrien perimisen niiden vuokralaisina toimivilta ravintoloilta kahden kuukauden ajaksi. Myös muiden alojen yrittäjillä on ollut mahdollisuuksia neuvotella vuokrien alennuksista tai keskeytyksistä tapauskohtaisesti. Tämän ohessa esimerkiksi työeläkemaksua on alennettu ja yritys voi pyynnöstä lykätä työeläkemaksujen maksua 3 kuukaudella. Käyttöön on otettu myös työeläkemaksujen takaisinlainaus. Kaupin mukaan työeläkejärjestelmä kestää mainitut joustot, sillä kerätyt puskurit turvaavat sitä.

”Tällä hetkellä pärjätään oikein hyvin, ja työeläkejärjestelmä pystyy olemaan talkoissa mukana. Tietenkään järjestelmän likviditeettiä ei voi venyttää äärimmäisyyksiin asti, että työeläkevarat eivät vaarannu. Nyt kyse on akuutista kriisin hoidosta ja lykkäyksistä”, summaa Kauppi.

Kuuntele koko Alivakuutussihteerin koronaekstra lyhennysvapaista ja taloudellisesta jälleenrakentamisesta (n. 10 min) alta.

Alivakuutussihteeri · Alivakuutussihteerin koronaekstra: Lyhennysvapaiden anatomia