Alivakuutussihteeri-podcast: Miksei yrittäjä saa päättää eläkkeestään?

Yrittäjäeläkkeiden kiemuroita ja ongelmia Alivakuutussihteeri-podcastissa pohtivat mikro- ja yksinyrittäjät ry:n puheenjohtaja Liisa Hanén (ylhäällä vasemmalla), ruokalähettiyhtiö Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski, yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi sekä VTT:n johtava tutkija Tuomas Matikka.
  • Alivakuutussihteeri-podcast keskittyy kahden jakson verran yrittäjien eläkevakuutukseen. Ensimmäisessä osassa kysytään, miksei yrittäjä saa päättää itse omasta eläkkeestään.
  • Vieraat:
    • Liisa Hanén, puheenjohtaja, Mikro- ja yksinyrittäjät ry.
    • Terhi Majasalmi, varallisuusvalmentaja ja yrittäjä
    • Olli Koski, yhteiskuntasuhdejohtaja, Wolt
    • Tuomas Matikka, johtava tutkija, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

Yrittäjien eläkevakuutus on ollut kesästä lähtien pinnalla yrittäjien eläkelakia täsmentävän lakiehdotuksen vuoksi. Uudistamista nousi kesällä vastustamaan suoranainen kansanliike, kun uudistamista vastustanut adressi sai yli 67 000 allekirjoitusta, minkä jälkeen se luovutettiin eduskuntaan. Yrittäjien eläkelaissa on tarve myös isommalle remontille – tähän pureutuu Finanssiala ry:n Alivakuutussihteeri-podcast.

Yrittäjien eläkejärjestelmässä yrittäjillä itsellään on ollut paljon sananvaltaa, mikä on osaltaan johtanut joidenkin yrittäjien heikkoon sosiaaliturvaan ja YEL-järjestelmän alijäämään – yrittäjien eläkemaksut eivät riitä kattamaan kaikkia järjestelmän kuluja.

Myös moni yrittäjä näkee järjestelmässä kehittämisen varaa: pienyrittäjät kokevat järjestelmän kalliiksi ja pienillä yrittäjän tulotasoilla heikon sosiaaliturvan tarjoavaksi. Osa yrittäjistä taas olisi valmis jopa irtautumaan nykyisestä pakollisesta yrittäjien eläkejärjestelmästä ja hoitamaan oman eläketurvansa itse.

Podcastin aluksi mikro- ja yksinyrittäjät ry:n puheenjohtaja Liisa Hanén tiivistää nykyisen järjestelmän ongelmat pienyrittäjän näkökulmasta.

Haastatteluosiossa kuullaan liikuntayrittäjänä toimivan Hanénin lisäksi yrittäjänä niin ikään toimivaa Terhi Majasalmea, joka mieluiten eroaisi YEL-järjestelmästä, jos vain pystyisi. Tutkijan näkökulman keskusteluun tuo yrittäjien sosiaaliturvaa tutkinut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Tuomas Matikka. Woltin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski arvioi asiaa alustatalouden näkövinkkelistä.

Alivakuutussihteeri-podcastia juontavat Finanssiala ry:n Pirita Ruokonen ja Jussi Karhunen.

Yrittäjien eläkevakuutusta Alivakuutussihteeri-podcastissa jopa kahden jakson verran

Alivakuutussihteeri palaa yrittäjien eläkevakuutukseen vielä toisessa jaksossa itsenäisyyspäivän tietämissä. Järjestelmän rahoitusta ja ratkaisuvaihtoehtoja pohtivat seuraavassa jaksossa Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula, eläkelakeja neuvotellut sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Kirsi Terhemaa ja FA:n eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela.


Kuuntele Alivakuutussihteerin jakso Spotifysta

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö