Antti ja Erno Lempäälästä edustavat Suomea talouskisassa – Antti laskee, muu tehdään yhdessä

"Antti on parempi matikassa, niin me on sovittu, että hän vastaa laskemiskysymyksiin", kertoo Brysseliin yläkoululaisten taloustaitokisan finaaliin Suomea edustamaan lähtevä Erno Lehtonen. Hän ja luokkakaveri Antti Hernesniemi edustavat Suomea European Money Quiz -taloustaitokisan finaalissa.

European Money Quiz on Euroopan pankkiyhdistyksen toista kertaa järjestämä kilpailu, jossa kaksi kilpailijaa kustakin maasta mittelee keskenään talousosaamisasioiden hallinnasta ja nopeudesta. Kilpailu käydään Kahoot-alustalla tiistaina 7.5.

Suomesta edustajat eurooppalaiseen finaaliin valikoituivat maksuttomaan Zaldo-talousoppimateriaaliin liittyvän lopputestin perusteella. Zaldossa on omat tasonsa kaikille ikävuosille neljännestä luokasta yhdeksänteen luokkaan asti. Finaaliedustaja valittiin ysiluokkien joukosta. Viime syksynä parhaat pisteet Zaldon lopputestissä saavutti lempääläläisen Hakkarin koulun 9G-luokka, joka sai itse päättää, ketkä luokkaa lähtevät edustamaan. Edustajiksi valikoituivat luokan parhaat pisteet kokeesta saaneet 15-vuotias Erno Lehtonen ja 16-vuotias Antti Hernesniemi.

”Viime vuoden kysymykset helppoja”

Molempia nuoria miehiä talousasiat kiinnostavat hieman tavanomaista kouluainetta enemmän. ”Siksi varmaan luokan sisällä saimmekin parhaat pisteet, kun meillä oli muutakin tietämystä kuin se, mikä opitaan tunnilla kuuntelemalla”, Erno Lehtonen arvioi.

Antti Hernesniemi on samoilla linjoilla. ”Katselen talouteen liittyviä asioita vapaa-ajalla enemmän kuin muihin kouluaineisiin liittyviä asioita. Esimerkiksi aiheeseen liittyviä videoita ja Kauppalehden foorumin keskusteluita”, Hernesniemi kuvailee aiheeseen paneutumistaan. Itseluottamus on ennen finaalia korkealla: ”Viime vuoden finaalikysymykset vaikuttivat aika helpoilta!” Hernesniemi täräyttää.

Finaalissa ratkaisee paitsi tieto, myös vastausnopeus. Napinpainajaa ei ole vielä päätetty. ”Eiköhän se päätetä siellä paikan päällä”, Hernesniemi sanoo.