Asuntoluototuksen vihertymiseen tarvitaan pientalojen energiatodistukset – FA esittää ympäristöministeriölle lakimuutosta

Yhden ja kahden huoneiston asuinrakennusten energiatodistusten tiedot eivät tällä hetkellä ole pankkien saatavilla sähköisesti. Tämä jarruttaa asuntoluototuksen vihertymistä. Todistusten käytön laajentaminen kannustaisi rakentamaan ja remontoimaan asunnoista energiatehokkaita. Tämä hillitsisi ilmastonmuutosta.

Asumisessa ei ole kyse pienistä päästötuprahduksista: Rakennukset tuottavat yli kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Suomen asuinrakennuksista 90 prosenttia on yhden tai kahden huoneiston rakennuksia.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ylläpitää rekisteriä energiatodistuksista, mutta yhden ja kahden huoneiston asuinrakennusten energiatodistusten tiedot eivät ole julkisia eivätkä pankkien saatavilla sähköisesti.

Finanssiala ry (FA) on esittänyt asuntoasioista vastaavalle ministerille Krista Mikkoselle, että asuntovakuudellisten luottojen antajille tulisi mahdollisuus saada käyttöönsä pientalojen energiatodistukset lainoitusprosessia varten. Tähän tarvitaan lainsäädäntömuutos.

”Energiatodistukset ovat standardoitu tietolähde rakennuksen energiatehokkuudesta. Ilman tietoa ei vihreää asuntolainaa pysty myöntämään”, toteaa FA:n johtava asiantuntija Ingalill Aspholm.

”Rahoitussektorilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillintää edistävissä ratkaisuissa. Tietojen saanti auttaisi sektoria vastaamaan tähän haasteeseen”, Aspholm huomauttaa.

Ympäristön lisäksi laina-asiakas kiittää

Korkea energiatehokkuus laskee asumisen kuluja. Näin kotitaloudella on enemmän käytettävissä olevia varoja ja taloudellista liikkumavaraa. Tuoreen selvityksen mukaan energiatehokkaisiin rakennuksiin siis sisältyy pienempi riski, että asiakas ajautuu maksukyvyttömäksi.

”Luotonantajat tarvitsevat tietoja luottojen vakuuksien energiatehokkuudesta, jotta ne voivat laskea liikkeelle asuntovakuudellisia vihreitä joukkolainoja. Luottoja rahoitetaan näillä joukkolainoilla”, Aspholm sanoo.

Alkuvuonna tehdyssä FA:n kansalaiskyselyssä lähes 60 prosenttia vastaajista olisi valmis remontoimaan omaa asuntoaan energiatehokkaammaksi, jos se pienentäisi asuntolainan marginaalia. Alle 40-vuotiaista jopa 70 prosenttia on myönteisellä kannalla. Uudet asunnot ovat useimmiten energiatehokkaita mutta myös vanhempi asunto voidaan remontoimalla muuttaa sellaiseksi.