Brändätty heijastinliivi ja mimmien täyteen ammuttu autokorjaamo

Hilla Heikkinen (vas.) ja Pinja Kemppainen ovat perustaneet menestyksekkään autokorjaamon Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

"Kahden minuutin pitch vai pidempi tarina?", kuuluu kysymys voimakkaan pirkanmaalaisella nuotilla Kampin kauppakeskuksessa, kun Uskalla Yrittää -kilpailun nuorten pyörittämät finalistiyritykset esittäytyvät messuständeillä. Itseluottamusta on miljoonamyynnin katteeksi, kun Pakkopaita-yrityksen perustaneet nuoret miehet esittelevät kiekkopaidaksi brändättyä heijastinliiviään.

​”Sain tämän idean viime syksynä pimeillä. Pienillä teillä lapset eivät näy hyvin, mutta kukaan ei tahdo laittaa heijastinliiviä päälle kun se on niin kamalan näköinen. Mutta kun se on tällaisesta heijastavasta kankaasta tehty tyylikäs kiekkopaita, niin se laitetaan päälle mielellään – ja nimi on tietty Pakkopaita!”, selostaa 18-vuotias Kalle Havia maailmanmiehen ottein.


Akseli Heleniusta (vas.) naurattaa oman tuotteen vieressä, mutta Kalle Havia ja Antti Järvensivu ovat naama näkkärillä tavallisen heijastinliivin äärellä.

Ylöjärveläisnuorukaisten heijastinkankaasta oleva pelipaita näyttää kieltämättä komealle. Lukuvuoden mittaiseen Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuvat Havia, Kalle Järvensivu ja Akseli Helenius ovat keränneet idealleen rahoitusta ja keskusteluja on jo käyty kymmenien tahojen kanssa. Materiaalina toimiva hyvä heijastinkangas on hintavaa. ”Kyllä me Patrik Laine vielä saadaan meidän mainosvideolle!” nuorukaiset naureskelevat.

”Ootteko työ se Chicks Fixi?”

Yritysideoista koostuvaa messuosastoa kiertäessä maakuntaraja ylittyy ja murre muuttuu noin viiden metrin matkalla. Ylöjärveläisbisnesleijonien vieressä ständiä pitävät remonttihaalareihin sonnustautuneet 18-vuotias Hilla Heikkinen ja 17-vuotias Pinja Kemppainen. Kainuun ammattiopistossa opiskelevat nuoret naiset ovat panneet pystyyn autokorjaamon – Chicks Fixin!

”Meillä on tilauskirjat toukokuulta täynnä – vapaita aikoja löytyy seuraavan kerran kesäkuulta”, kertoo Heikkinen. Nuorten naisten pyörittämä autokorjaamo on ollut erityisesti naisasiakkaiden suosiossa. ”Ihmiset soittelee, että oletteko te se Chicks Fix”, Heikkinen kertoo ja sanoo puskaradion sekä Facebook-mainonnan ja lentolehtisten jakamisen tehneen tehtävänsä.

Yrittäjän alkuina miehisellä alalla työskentelevät naiset eivät ole työssään kohdanneet ennakkoluuloja. ”Joskus asiakkaat haluavat jäädä viereen katsomaan, miten korjaustyöt lähtevät sujumaan, heitä olemme sitten pyytäneet lähtemään. Vakuutus ei korvaa, jos asiakkaalle sattuu jotain”, Kemppainen kertoo.

Helsingissä käydyssä finaalissa oli mukana yli 200 nuorta ja heidän perustamansa 74 NY-yritystä. Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa peruskoulun 9. luokalla tai toisella asteella (lukio ja ammattiopistot) opiskelevat nuoret pyörittävät lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia NY-yrityksiään. Finanssiala ry on Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyökumppani.

Katso finaalissa palkitut yritykset täältä