”Ei yritetä parasta, vaan tehdään paras!” – asenne kantoi talouskisaan Brysseliin

Uusittu peruskoululaisten Zaldo-talousoppimateriaali kerää kiitosta opettajilta. Kaikille maksutonta talousoppimateriaalia voi hyödyntää lisämateriaalina talousopetuksen rinnalla. Parhaiten lopputestissä menestynyt ysiluokka Merikosken koulusta Oulusta voitti itselleen osallistumisoikeuden keväällä järjestettävän eurooppalaisen talousosaamiskilpailun finaaliin Brysseliin.

”Monta vuotta olemme kollegan kanssa teettäneet Zaldo-testejä ysiluokille. Se on materiaalina ollut toimiva ja uudistus teki siitä vielä paremman. Se tuo hyvää vaihtelua opetukseen”, sanoo historian ja yhteiskuntaopin opettaja Heikki Honkanen Porin Lyseon koulusta. ”Ei siitä materiaalista opettajakaan ihan helpolla selviä!” Honkanen täydentää.

Zaldo.fi-osoitteessa oleva talousoppimateriaali tehtiin alun perin yläkoululaisille yhteiskuntaoppiin kuuluvan talousosaamisen opetuksen tueksi. Materiaalia on tarkoitus käyttää opettajan johdolla. Siihen kuuluu vuorovaikutteisia harjoitteita ja koko luokan voimin tehtävä lopputesti, jota voi halutessaan käyttää kurssikokeena. Materiaalin tarjoavat Nuori Yrittäjyys ry, Finanssiala ry ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta yhteistyössä Sitran ja Pörssisäätiön kanssa.

Opetussuunnitelmamuutoksen jälkeen talousosaamista alettiin opettaa alakoulussakin. Zaldosta tehtiin siksi viime syksyksi oma versionsa alakouluikäisille: Minizaldo. Nyt kaikille luokka-asteille neljännestä yhdeksänteen luokkaan asti on oma räätälöity sisältönsä ja lopputesti.

”Tämä uusi Zaldo oli erittäin hyvä, parempi kuin aiempi! Se on uudenaikainen, opetussuunnitelman mukainen ja harjoitteita voi tehdä kotona” sanoo oululaisen Merikosken koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Matti Arola.

Kaksi oppilasta keväällä Brysseliin

Arolan opettama 9B-luokka oli koko Suomen paras Zaldo-testin tehnyt luokka. He voittivat palkinnokseen osallistumisoikeuden kahdelle hengelle eurooppalaisen talousosaamiskilpailun (European Money Quiz) finaaliin Brysseliin toukokuun alussa. Eurooppalaisen kilpailun järjestää Euroopan pankkiyhdistys EBF, jonka jäsen Finanssiala ry on.

Opettaja Arola oli luokkansa voitosta tohkeissaan. ”Tiesin, että porukka on hyvä! Olen erittäin ylpeä siitä, että oppilaat pärjäsivät kovatasoisessa kisassa. Meidän mottomme täällä (Merikosken koulussa Oulussa) on, ettei yritetä parasta, vaan tehdään paras!”

Kuvassa arvonnassa menestynyt Porin Lyseon koulun 9D-luokka.

Rahapalkintoja jaossa keväälläkin

Heikki Honkasen opettama 9D Porin Lyseon koulusta voitti 200 euron palkinnon arvonnan. Arvontaan osallistuivat kaikki Zaldon lopputestin tehneet yli 10 oppilaan yläkoululuokat. Toinen 200 euron suuruinen arvontapalkinto alakoulun puolelta meni Vantaalle Simonkylän kouluun. Myös keväällä lopputestin tehneiden ylä- ja alakoululuokkien kesken arvotaan kaksi 200 euron palkintoa. Kaikkiaan Zaldon tehtäviä teki verkkosivuilla noin 8 000 koululaista ja lopputestin suoritti yli 700 oppilasta.

Lisätiedot:
Jussi Karhunen, Finanssiala ry, 020 793 4297
Turo Numminen, Nuori Yrittäjyys ry, 050 517 1752
Elina Antila, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, 040 548 3838