Euroopan vakuutusala kampanjoi ilmaston lämpenemistä vastaan

Euroopan vakuutusyhtiöiden keskusliitto, Insurance Europe, on julkistanut kampanjan, jonka tarkoituksena on hillitä ilmaston lämpenemistä maailmanlaajuisesti. Target two degrees –nimisellä kampanjalla vakuutusala haluaa tukea YK:n tavoitteita Pariisin ilmastokokouksessa marraskuun lopussa. Myös Suomen finanssiala on mukana kampanjassa.

​Kampanja kehottaa niin vakuutusalan edustajia kuin politiikan päättäjiäkin tukemaan ponnistuksia, joiden tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen. Myös kuka tahansa kansalainen voi osallistua kampanjaan allekirjoittamalla vetoomuksen. Halutessaan viestiä voi jakaa sosiaalisessa mediassa kuvaamalla itsensä kampanja-kyltin kanssa. Allekirjoittaneiden nimet kootaan listaan, joka luovutetaan YK:n ilmastoneuvottelijoille.

Finanssialan Keskusliiton (FK) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari toteaa, että vaikka ilmastonmuutos ei ole viimeaikoina näkynyt jokapäiväisessä uutisoinnissa, itse ongelma ei ole poistunut. ”Skenaariot näyttävät tällä hetkellä aiempaa pahemmilta. Epäilijöiden argumenteilta on yksi toisensa jälkeen pudonnut pohja pois.”

Vakuutusalalla riskin jakajana ja finanssialalla suurena sijoittajana on keskeinen rooli siinä, miten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeudutaan. ”Iso osa luonnonilmiöihin liittyvistä riskeistä on selvästi lisääntymässä. Tämä tuo muutospainetta myös vakuutusmarkkinoille. Jotkut nykyisistä vakuutustyypeistä saattavat menettää merkityksensä, toisista taas tulee entistä tarpeellisempia. Muuttuva energiantuotanto sekä muut ilmastonmuutoksen ja ehtyvien luonnonvarojen aiheuttamat liiketoiminnan muutokset vaikuttavat sijoitustoiminnan reunaehtoihin koko finanssialalla”, Kivisaari sanoo.

FK on mukana ilmastotalkoissa myös kahdella kestävän kehityksen sitoumuksella. Maanantaista 16.11. alkaen ajoneuvojen rekisteröinnin ja vakuuttamisen voi hoitaa yhdellä kertaa sähköisesti. Rekisteröintiprosessin CO2-päästöjen on arveltu laskevan tämän ansiosta jopa puoleen nykyisestä. Ajoneuvorekisteröintiin liittyvässä sitoumuksessa ovat mukana myös Liikennevakuutuskeskus ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. FK on mukana myös taloushallinnon automatisointiin liittyvässä sitoumuksessa yhdessä Taloushallintoliiton sekä tilitoimisto Leppävaaran Laskennan kanssa. Sitoumuksen tavoitteena on taloushallinnon järjestelmien tehostaminen.