Euroopan vakuutusvalvontaviranomainen: Koronakriisi ei horjuttanut vakuutussektoria

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen EIOPAn päämaja sijaitsee Frankfurtissa. Kuva: Shutterstock.com

Vakuutussektori on pystynyt toimimaan koronapandemian aikana normaalisti, ilmenee Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen (EIOPA) raportista. Alkuvaiheen hankaluuksista huolimatta vakuutusyhtiöt ovat saaneet varmistettua liiketoiminnan jatkuvuuden, EIOPA toteaa. Myös asiakkaiden edustajat kuvaavat, että sopimusten solmimiseen, ylläpitoon ja korvausten maksamiseen liittyvät prosessit ovat toimineet. Digitaalisten toimintojen tärkeys on noussut uuteen merkitykseen.

Vuosi 2020 aiheutti runsaasti muutoksia vakuutusasiakkaiden käyttäytymiseen ja tarpeisiin. Huolta valvojassa herättivät toisaalta talouden sakkaaminen ja toisaalta laajojen matkustuskieltojen ja lisääntyneen etätyön vaikutukset esimerkiksi matka- ja työtapaturmavakuutuksiin. Nämä huolet eivät kuitenkaan toteutuneet, vaan vakuutusyhtiöt säilyivät vakaina.

Suomen Finanssivalvonta on ollut samoilla linjoilla. Se totesi kesäkuussa, että henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuuspuskurit ja vakavaraisuusjärjestelmän joustot auttoivat kestämään sijoitusmarkkinoiden voimakkaita heilahteluita keväällä.

EIOPA myös kiittelee yhtiöitä ponnisteluista, joilla on osoitettu tukea ja kärsivällisyyttä kuluttajia kohtaan.

”Näitä ovat olleet muun muassa erilaisten vakuutusmaksujen lykkääminen. Suomessa hyvä esimerkki on työeläkevakuutusyhtiöiden tuki yrityselämälle alentamalla vakuutusmaksuja ja pidentämällä maksuaikaa. Lisäksi eläkeyhtiöt ovat helpottaneet vuokralaistensa asemaa”, sanoo Finanssiala ry:n EU-asioista vastaava johtaja Mari Pekonen-Ranta.

EIOPAn raportti ei ole suinkaan pelkkää vakuutussektorin päänsilittelyä. Valvoja nostaa esiin muun muassa joidenkin maiden ongelmat vakuutusehtojen suppeudessa ja tulkinnanvaraisuudessa.

Raporttia käsitellään tänään torstaina EIOPAn konferenssissa. Tilaisuus alkaa kymmeneltä Suomen aikaa, ja sitä voi seurata tästä linkistä.

Tutustu raporttiin.