European Money Quizin voitto Unkariin – Suomen finalistit kääntävät katseen kesätyöhakuun

”Yllättävän helppoa”

Eurooppalaisten pankkien järjestämän talousosaamiskilpailun European Money Quizin voitti Unkari, toisen sijan otti Irlanti ja kolmanneksi kiilasi Slovakia. Muita sijoituksia ei julkistettu. Suomi oli finaalissa yhdessä yli 20 maan kanssa. Suomesta finaaliin osallistuivat Sara Norrkniivilä ja Elja Manner Karakallion koulusta Espoosta.

Suomen edustajat Sara Norrkniivilä ja Elja Manner pitivät eurooppalaisen talousosaamiskilpailun kysymyksiä helppoina – voiton Unkariin ratkaisi lopulta enemmän vastausnopeus.

”Oletin, että olisi ollut enemmän kysymyksiä kuten ’mihin EKP tähtää’ tai muita sellaisia. Odotin hieman inflaation tulkintaa tai vastaavaa”, sanoo Espoon Karakallion koulun ysiluokkalainen Elja Manner. Monivalintakysymykset koskettivat pääasiassa arkipäivän talousvalintoja – piti esimerkiksi verrata, millainen kännykkätarjous tulee tosiasiassa halvemmaksi.

Samaa tuumasi Mannerin kilpailupari Sara Norrkniivilä. ”Harjoittelumateriaalissa oli enemmän laskutehtäviä, mutta nuo olivat hieman helpompia kuin mitä olin ajatellut.”

Molemmat pitivät finaalia kuitenkin hyvänä kokemuksena, sillä virtuaalikilvassa oli mukana kilpailijoita yli 20 maasta. Tavallisesti finaali on järjestetty Brysselissä, mutta nyt korona pakotti tapahtuman verkkoon.

Suomea edustavat finalistit valittiin Zaldo-verkko-oppimateriaaliin kuuluvan lopputestin perusteella. Zaldo on maksuton talousoppimateriaali, jossa on kullekin vuosiluokalle soveltuvia sisältöjä neljännestä luokasta alkaen aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti.

Töitä ei vielä ole kesäksi – moni työ kelpaisi

Nuoret kääntävät omassa taloudessaan seuraavaksi katsetta kesätöiden saantiin. ”Kovasti olen kesätöitä etsinyt, mutta vielä ei ole löytynyt!” sanoo Manner. Myös Norrkniivilä odottaa vastausta hakemuksiinsa – vielä ei ole tärpännyt. Työpaikan suhteen kumpikaan ei ole ronkeli.

”Haluaisin vain päästä johonkin töihin ja saada jonkinlaista työkokemusta. Esimerkiksi kauppa olisi hyvä!” Norrkniivilä sanoo. Manner kertoo monen kesätyön esteenä olleen nuori ikä tai aiemman työkokemuksen puute.

”Rakennamme taloa – siinä hommia tekemällä on saanut vähän rahaa. Moni juttu kelpaisi – kesällä kun olisi aikaa!” Manner sanoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat