Finanssiala maksoi veroja yli miljardi euroa

Finanssiala on Suomen merkittävimpiä veronmaksajia. Finanssialan Keskusliiton laskemien ennakkotietojen mukaan alan yritykset maksoivat viime vuonna veroja yhteensä noin 1,2 miljardia euroa. Yhteisöveroa finanssialan yritykset maksoivat lähes 560 miljoonaa euroa, joka on noin 12 prosenttia veron koko tuotosta. Alan yritysten maksamien yhteisöverojen määrä kasvoi edellisvuodesta yli kahdeksan prosenttia. Yhteisöveron lisäksi vakuutusyhtiöt keräsivät vakuutusmaksuissa arvonlisäverokantaan sidottua vakuutusmaksuveroa 660 miljoonaa euroa.

​Finanssiryhmittymistä kolme suurinta yhteisöveronmaksajaa olivat Nordea-ryhmä (208 milj. euroa), OP-Pohjola-ryhmä (149 milj. euroa) ja Sampo Group sisältäen If Vahinkovakuutuksen, Mandatum Lifen ja Kalevan (68 milj. euroa).

Finanssiala on myös suuri työllistäjä. Alan yrityksissä työskentelee noin 47 000 henkilöä, eli lähes yhtä paljon kuin metsäteollisuudessa.

Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Finanssialan Keskusliitosta muistuttaa, että finanssialan rooli yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentajana on vahva. Alan lisääntyvä sääntely ja kotimainen pankkivero ovat viime aikoina nostaneet alan kustannuksia tuntuvasti ja ne näkyvät ennen muuta asiakkaiden kukkaroissa kallistuvina lainamarginaaleina ja asiakasmaksujen korotuksina. Alalla on nähty myös paljon henkilöstövähennyksiä.

”Yhtään lisää kustannuksia emme enää kaipaa. Talouden kasvun ja työllisyyden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että pankit ja vakuutusyhtiöt kykenevät jatkossakin rahoittamaan yritysten ja kotitalouksien investointeja ja jakamaan asiakkaidensa riskejä”, Kauppi painottaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat