Finanssiala tukee rakennusalan harmaan talouden torjuntaa

Finanssialan Keskusliiton (FK) toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mielestä rakennusalalla on Suomessa tehty tärkeätä työtä harmaan talouden torjumiseksi. ”Finanssiala on ollut vahvasti mukana tukemassa tätä työtä. Työmaarekisterin avaaminen osaksi Veronumero.fi-palveluita on tärkeä edistysaskel harmaan talouden kitkemisessä”, Kauppi korostaa.

​Uudessa Työmaarekisterissä jokainen työmaa tunnistetaan ja tieto liikkuu yhteisen Työmaa-avaimen avulla. ”Tavoitteena on rehellisten yrittäjien hallinnollisen taakan keventäminen automatisoimalla viranomaisraportointia. Suurimmasta osasta rakennusalan työmaista ei ole löytynyt julkisesti tietoja, ja pääosa alihankkijoiden laskutuksesta liikkuu ainoastaan paperilla”, Kauppi toteaa.

Automaattinen raportointi edellyttää tilaajaketjun siirtymistä sähköiseen laskutukseen. Tässä Finanssialan Keskusliitto ja Verkkolaskufoorumi ovat tukeneet rakennusalan Työmaarekisteriä lisäämällä Työmaa-avaimen osaksi Finvoice-verkkolaskua ja sähköistä laskunvälitystä. Muutoksen ansiosta laskut voidaan raportoida automaattisesti ilman turhia paperitöitä suoraan Verohallinnolle. Finanssialan Keskusliiton ja Verkkolaskufoorumin kanssa aloitetun yhteistyön ansiosta yritysten tulevaa raportointitaakkaa voidaan keventää merkittävästi.

”Raportoinnin tavoitteena on läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisääminen. Olennaista on, että Työmaa-avain kertoo kaikille osapuolille, että lakisääteiset velvoitteet on hoidettu”, Kauppi sanoo.

Uusi toimintamalli on tehty yhteistyössä Finanssialan Keskusliiton, Verkkolaskufoorumin, Aalto-yliopiston Real Time Economy -osaamiskeskuksen, Suomen Tilaajavastuu Oy:n sekä kiinteistö- ja rakennusalan merkittävien yritysten kanssa.