Finanssipomot: Verotus ratkaisee

Finanssialan kannalta europarlamenttivaalit ja Suomen EU-puheenjohtajuuskausi ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin kotoiset eduskuntavaalit. Millaisia terveisiä finanssialan nimimiehet ja -naiset lähettivät tuleville päättäjille?

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio totesi illan paneelikeskustelussa, että yhtenäinen sääntely ja valvonta ovat lisänneet luottamusta eurooppalaista pankkisektoria kohtaan. Myös yhteinen talletussuoja on hänen mukaansa pitkässä juoksussa kannatettava asia mutta sen aika ei ole vielä. ”Pankkien väliset erot ovat liian suuret. Riskitasot on saatava ensin samalle viivalle.”

Ritakallio peräänkuulutti myös lisää arvostusta omistajuudelle ja yrittäjyydelle. Sitä voitaisiin konkreettisesti osoittaa muun muassa verotuksen keinoin. ”Suomalaiset voisivat opetella nauttimaan siitä, että edes naapuri menestyy, jos vaikka itse ei aina menestyisikään”, hän sanoi.

Niin ikään paneeliin osallistunut toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes Telasta muistutti työeläkeyhtiöiden roolista omistajina. ”Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia omistajana. Toivon, että työeläkeyhtiöt voisivat kukin omalla tavallaan käyttää ja näyttää omistajuuttaan”.

Poliittisessa keskustelussa esille noussut yleishyödyllisten yhteisöjen osinkojen verotus sai Siimekseltä täystyrmäyksen. ”Työeläkejärjestelmän kestävän rahoituksen kannalta en näe mitenkään järkevänä, että eläkeyhtiöiden tuottoja alettaisiin verottaa. Oikea kohta verotukselle ovat eläkkeet.”

Harmaantuvassa Suomessa kansalaisia pitää kannustaa säästämään ja sijoittamaan. Tätä mieltä oli Danske Bankin maajohtaja Leena Vainiomäki. ”Asunto ei saisi olla ainoa varallisuuden lähde. Samaan aikaan, kun maksaa omaa asuntoa, olisi hyvä säästää ja sijoittaa muutenkin. Tähän pitäisi luoda mahdollisuuksia ja siihen pitäisi kannustaa.” Vainiomäen mukaan verotuksella on tässäkin tärkeä rooli. Hän muistutti, että vapaaehtoisen eläkevakuutuksen myynti tyrehtyi aikoinaan lukuisiin veromuutoksiin. ”Tällaisia virheitä pitäisi jatkossa välttää.”