Fiva: Finanssisektori kohtaa kriisin vakaana ja hyvistä lähtökohdista – ala varautunut kasvavaan kyberhyökkäysten riskiin

Kuva: Shutterstock
  • Suomen finanssisektori on vakavarainen ja kohtaa muuttuneen maailmantilanteen hyvistä lähtökohdista, toteaa Finanssivalvonta (Fiva).
  • Fivan mukaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että Ukrainan tapahtumat olisivat vaikeuttaneet merkittävästi finanssisektorin toimintaa ja yritysten rahoitusmahdollisuuksia Suomessa.
  • Fiva muistuttaa, että kyberhyökkäyksen riski finanssialan yrityksiä kohtaan on kasvanut.
  • Finanssiala on hyvin varautunut kyberhyökkäyksiin ja harjoittelee varautumista säännöllisesti.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Venäjälle asetetut pakotteet saattavat luoda epävarmuutta finanssitoimialalle. Finanssivalvonta toteaa tiedotteessaan, että Suomen finanssisektori on vakavarainen ja kohtaa muuttuneen maailmantilanteen hyvistä lähtökohdista.

Fiva muistuttaa, että EU:n pakotteet ovat velvoittavia suomalaisille finanssialan yhtiöille ja valvottavien on varmistettava, että pakotteiden noudattamista koskevat järjestelmät ja ohjeet ovat ajan tasalla.

Fiva myös varoittaa, että Venäjän sota Ukrainassa kasvattaa kyberhyökkäysten riskiä myös suomalaisia finanssialan yrityksiä ja palveluntarjoajia kohtaan.

”On tärkeää muistuttaa kyberturvallisuuden merkityksestä poikkeustilanteessa. Pankkeihin kohdistuu palvelunesto- ja muita kyberhyökkäyksiä säännöllisesti, joten järjestelmät on jo viritetty huippuunsa. Lisäksi finanssialan toimijat harjoittelevat säännöllisesti varautumistaan kyberuhkiin”, toteaa Finanssiala ry:n turvallisuudesta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Syksyllä toimijat testasivat varautumistaan Finanssialan FATO-toimintaharjoituksessa ja parhaillaan on käynnissä muun muassa maksuliikkeen häiriöihin varautumista testaava yritysten ja viranomaisten TIETO22-yhteistoimintaharjoitus.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan