Granolalla nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin

"Ensin ajattelimme ryhtyä valmistamaan jäätelöä luomuviinirypäleistä, mutta luomurypäleiden löytäminen oli hankalaa. Sitten keksimme luomugranolan!" kertoo kolme nuorta Tammisaaren lukion opiskelijaa yritysideastaan. He osallistuvat toisen asteen opiskelijoille suunnatun Uskalla yrittää -kilpailun finaaliin.

​Granola on myslin kaltainen tuote, mutta keskeinen ero on se, ettei aineksia ole myslin tapaan paahdettu. Terveellistä, muodikasta ja tammisaarelaisnuorten tapauksessa vielä sokeritonta.

”Olemme myyneet kevään aikana 230 pussia, kauppa on käynyt tosi hyvin! Aiomme jatkaa yrityksen pyörittämistä vielä kurssin päätyttyäkin”, Emilia Broman kertoo. Hän ja kaverinsa Jenny Illman sekä Fanny Ingman perustivat yrityksensä Jeff Productionin osana lukiossa järjestettyä yrittäjyyskurssia. Kurssilla opeteltiin yrityksen perustamista käytännössä ja alkunsa sai yhteensä viisi yritystä.

Yrittäjyyskasvatusta osana opintoja

Eri puolilla Suomea on järjestetty 15–19-vuotiaille nuorille NY Vuosi yrittäjänä –ohjelmaan kuuluvia yrittäjyyskursseja osana opintojaan. Niiden ajatuksena on keksiä liikeidea ja perustaa sen varaan yritys ilman aikaisempaa kokemusta yrittäjyydestä.

Vuosi yrittäjänä –ohjelma on osa Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) toimintaa. NY tarjoaa kuluttaja- ja yrittäjyyskasvatusta 7–25-vuotiaille nuorille osana opetusta.

Nuorten tammisaarelaisnaisten granolaa valmistava Jeff Production on päässyt Vuosi yrittäjänä -kilpailun kaksipäiväiseen finaaliin Helsinkiin Kampin kauppakeskukseen. Siellä he esittelevät yrityksiään ohikulkijoille ja harjoittelevat myyntipuheita.

Myynti-intoa nuorilta tammisaarelaisyrittäjiltä ei puutu. Suuri osa Kampin kauppakeskuksessa Granolaan tutustujista on suomenkielisiä, kun taas Jeff Productionin yrittäjäkolmikko on ruotsinkielinen. Kielen kanssa kamppaillaan, mutta niin vain granolan salat tulevat yhteisvoimin kyselijöille selitetyksi.

Ponnistellenhan ne esteet voitetaan.