Janne Tulkki velkojen selätyksen jälkeen: ”Ei siinä sentään suvivirsi soinut”

Janne Tulkki on velkansa maksanut mies. Epäonni uuden levy-yhtiön perustamisessa ajoi muusikon satojentuhansien velkoihin, mutta usean työn teko vuosikausia yhtä soittoa nosti muusikon velkasuosta kuiville. Tulkki osallistuu 19.7. FA:n SuomiAreena-keskusteluun, jossa aiheena on ylivelkaantuminen. Muita keskustelijoita ovat Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar, köyhyystutkija Maria Ohisalo ja FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

​Suvivirsi ei viimeisen ulosottopuhelun jälkeen sentään Tulkin päässä soinut, mutta helpottumisen tunne oli merkittävä. ”Tuossa meni kuitenkin kymmenen vuotta aikaa”, Tulkki viittaa velkaongelmien kestoon. ”Pääkoppa tarvinnee pidemmän ajan sen tajuamiseen, että nyt se on ohi.”

Velkoja maksaessaan Tulkki on ajanut rekkaa, työskennellyt hierojana ja keikkaillut. Ulkopuolista apua ongelmista selviämiseen Tulkki ei saanut. ”En tiedä, osasinko oikein etsiäkään. Olen ehkä hieman sellainen ongelmissa sisäänpäin kääntyvä tyyppi, joka haluaa selvitä itse”, Tulkki miettii. Hän kuitenkin kehottaa muita vastaavassa tilanteessa olevia hakemaan vertaistukea ja ottamaan ennen kaikkea yhteyttä velkojiin.

”Kun otti yhteyttä ja kertoi, että tilanne on tämä, niin ei yksikään sanonut, että kaikki on maksettava kerralla. Ymmärrys oli heiltä päin aina asiallista. Kyllä hekin haluavat, että elämä jatkuu ja he saavat aikanaan omansa pois. Jos yhteyttä ei jaksa ottaa, niin kyllä se ymmärrys sieltä päin loppuu heti”, Tulkki neuvoo.

Ylivelkaantuminen vaihtui hyvään lainaan

Kun Tulkilta tiedustelee, miltä velattoman miehen elo tuntuu, on äänessä huojennusta. ”En itse asiassa ole velaton. Ostin juuri perheeni kanssa omakotitalon, sellaisen pienen töllin, jota remppaamme. Olen siitä onnellisessa tilanteessa, että minulla on ihan tavallinen asuntolaina”, Tulkki kertoo ja hymyilee.

Iso velkalasti kävi välistä kovastikin voimille. Heikoimpina aikoina Tulkki ei jaksanut käydä edes postilaatikolla. Silloin tukena oli oma sisko ja vanhemmat. Paha olo heijastui läheisille myös myöhempinä aikoina.

”Kun tytär kerran sanoi kaverilleen, että ’ei meidän isi oikeasti ole vihainen, se vain näyttää sille’, niin kyllä se pysäytti.”

Janne Tulkki kertoo näkemyksiään ylivelkaantumisesta FA:n En tahdo duunii, vaan satasen lainan -SuomiAreena-keskustelussa torstaina 19.7. klo 10 Porissa Antinkatu 5:n lavalla. Keskustelua juontaa Tuomas Enbuske. Samassa keskustelussa käsitellään myös erilaisia rahaan liittyviä petoksia ja huijauksia.