Juhlia saa, mutta tee se turvallisesti!

Jos ammut ilotulitteita, muistaa käyttää suojalaseja. Myös katsojille suositellaan suojalasien käyttöä. Kuva: Shutterstock
  • Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona vain kello 18–02.
  •  Ilotulitteiden käyttöpaikka tulee valita huolella suosien syrjäisiä ja aukeita paikkoja.
  • Monet eläimet pelkäävät ilotulitteita. Vältä aiheuttamasta haittaa villieläimille ja lemmikeille.
  • Jos ammut ilotulitteita, suojalaseja on käytettävä. Myös katsojille suositellaan suojalasien käyttöä.
  • Erityisesti astmaa ja muita kroonisia keuhkosairauksia sairastavien sekä lasten kannattaa katsoa ilotulitteita etäältä.
  • Älä roskaa! Korjaa omat roskasi viimeistään seuraavana päivänä.
  • Lähde: Tukes

Vuoden loppu on täynnä juhlan aiheita. Kun joulun pyhät ovat jääneet taakse, suuntautuu mieli kohti uuden vuoden juhlia. Juhlatunnelmassakin varovaisuus ja suojautuminen on syytä pitää mielessä, jotta juhlailo ei vaihdu matkaan sairaalan päivystykseen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tutkimus vuodelta 2020 arvioi ilotulitteiden suosion laskeneen aiemmista vuosista. Samanlaista laskua ei ole kuitenkaan havaittu ilotulitteiden aiheuttamissa silmävammoissa. Finanssiala ry (FA) muistuttaa, että ilotulitteita on käsiteltävä huolella, jotta ihmisiin ja omaisuuteen kohdistuvilta vahingoilta vältytään. Myös katsojia kannustetaan suojalasien käyttöön, sillä noin puolet uuden vuoden silmävammapotilaista on ollut yleisössä ihastelemassa ilotulitusta.

”Ilotulitteet ovat perinteinen ja näyttävä tapa juhlistaa vuoden vaihtumista. Nykyään omat ilotulitteet jätetään usein ostamatta ja nautitaan sen sijaan esimerkiksi kaupunkien ja kuntien järjestämistä ilotulitusesityksistä. Jos kuitenkin haluaa ampua ilotulitteita itse, on niitä käsiteltävä turvallisesti ja huolella. On hyvä muistaa, että vain aikuiset saavat sytyttää ilotulitteita ja heilläkin on aina oltava suojalasit päässä. Missä tahansa ilotulitteita ei saa räjäyttää, vaan on suosittava syrjäisiä ja aukeita paikkoja”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Joka vuosi ilotulitteista johtuvat vahingot työllistävät sekä pelastuslaitoksia että sairaanhoitoa. Siksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä, että ilotulitteiden käyttöohjeita noudatetaan ja tarvittavista varotoimista huolehditaan.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan