Kaksi kysymystä erotti suomalaiset voitosta eurooppalaisessa talousosaamiskilvassa

Oriveden yhteiskoulun kaupallisten aineiden valinnaisryhmän opiskelija Aapo Kujala oli yksi Suomea European Money Quiz -kilpailussa edustanut kilpailija. Kuva: Mari Hyytiäinen
  • Eurooppalaisen talousosaamiskilpailu European Money Quizin (EMQ) finaali pidettiin Brysselissä 16.5. – voitto meni Kreikkaan.
  • Kilpailu järjestettiin koronan aiheuttaman tauon jälkeen paikan päällä Brysselissä. Osallistujia oli yhteensä 28 maasta. EMQ on suunnattu 13–15-vuotiaille nuorille.
  • Suomea finaalissa edustivat Oriveden yhteiskoulun kaupallisten aineiden valinnaisryhmän oppilaat.

Suomesta finalistit valittiin talousosaamiseen liittyvän Zaldo-verkko-oppimateriaaliin kuuluvan lopputestin perusteella. Zaldo on maksuton talousoppimateriaali, jossa on kullekin vuosiluokalle soveltuvia sisältöjä neljännestä luokasta alkaen aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti. Finanssiala ry on kilpailua järjestävän Euroopan pankkiyhdistyksen (EBF) jäsen.

European Money Quiz -kilpailun finaali teki odotetun paluun Brysseliin koronavuosien jälkeen. Tiistaina 16.5.2023 pidetyssä finaalissa testattiin finalistien talousosaamista ja nopeutta Kahoot-oppimisympäristöä hyödyntäen. Tänä vuonna finalisteilta kysyttiin muun muassa säästämisestä, kryptovaluutoista, kyberturvallisuudesta, verkkohuijauksista sekä luotoista.

Suomea edustaneet Oriveden yhteiskoulun kaupallisten aineiden valinnaisryhmän edustajat eivät sijoittuneet palkintosijoille, mutta suoriutuivat talousteemaisista kysymyksistä silti erinomaisesti saaden oikein 18 kysymystä 20stä. Kilpailun voittaneet Kreikan edustajat saivat 20 kysymystä oikein. Suomea edustanut luokka oli treenannut talousteemaisia kysymyksiä ennen finaalia ahkerasti Zaldo-talousoppimateriaalien sekä European Money Quizin aiempien vuosien finaalikysymysten avulla. Finaalissa taktiikkana oli miettiä vastaukset kunnolla, eikä ainoastaan keskittyä vastaamaan nopeasti.

”Mikään ei ollut erityisen vaikeaa, kysymykset olivat suhteellisen helppoja. Finaalissa kysytyt asiat oli hyvin käyty läpi Zaldon sivuilla. Myös historian opinnoista oli hyötyä, sillä yksi kysymyksistä koski Yhdysvaltojen pörssiromahdusta. Yksi tehtävistä meni vikaan, kun tulkitsimme kysymyksen väärin”, sanoo finaaliin osallistunut Aapo Kujala

Kilpailun finalisteja kuvattuna Euronext-pörssin edessä. Vuoden 2022 voittajamaan Norjan edustaja sai kunnian soittaa kelloa pörssin avaamiseksi. Kuva: Mari Hyytiäinen

Finaalin lisäksi Euroopan pankkiyhdistys (EBF) järjesti kilpailijoille muutakin ohjelmaa Brysselin vierailun ajaksi. Kilpailijat pääsivät tutustumaan muun muassa Euroopan parlamenttiin ja WikiFin Labiin, jossa arjen taloustilanteisiin voi tutustua digitaalisten pelien avulla. Suomen kisadelegaatiolle jäi erityisesti mieleen vierailu Euroopan parlamenttiin ja siellä tehty kierros hyvin rakennettuine multimediaesityksineen.

”Euroopan parlamentti oli vaikuttava ja kierroksen aikana opittiin paljon”, toteaa Kujala.