Kieltoa, uusi rekisteri, talousosaamista aikuisillekin – mistä apu ylivelkaantumiseen?

Markkinointikieltoa pikavipeille, positiivinen luottotietorekisteri, talousosaamisen lisääminen. Siinä keinoja, joilla köyhyystutkija, velkaongelmaisten auttaja ja finanssialan edustaja koettaisivat taklata suomalaisten ylivelkaantumisongelmaa.  

”Jos Matti Nykäsen naamalla mainostetaan pikavippejä, ei se voi olla kovin kestävää. Matti Nykänen ei ehkä ole se paras roolimalli omien talousasioiden hoitamisesta”, sanoi köyhyystutkija Maria Ohisalo Finanssialan ylivelkaantumista käsittelevässä SuomiAreena-keskustelussa. Ohisalo vaati keskustelussa, että eduskunta kieltäisi pikavippien mainonnan.

Suomalaisten velkaantuminen on huipussaan. Suurin osa veloista on hyvin hoidettuja asuntovelkoja, mutta ongelmia ja maksuhäiriömerkintöjä tulee erityisesti kulutusluotoista – siis syömävelasta.
Janne Tulkki sai yleisöltä kahdet aplodit kerrottuaan omasta velkaantumistarinastaan: Siitä, että hän lähti ratkomaan velkaongelmaansa ajamalla rekkaa ja siitä, että velat on nyt kuitattu ja jäljellä on tavallinen asuntolaina. Myös Tulkin musisointi kirvoitti suosionosoituksia.

Keskusteluun osallistunut Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ehdotti yhdeksi lääkkeeksi tilanteeseen positiivista luottotietojärjestelmää, johon merkittäisiin kaikki ihmisen ottamat velat. Näin kaikki luotonantajat saisivat todenmukaisen kuvan velanottajan taloudellisesta tilanteesta, eikä oltaisi pelkästään ihmisen itsensä kertoman varassa. Aiheesta on parhaillaan käynnissä oikeusministeriön selvitys, jonka tulosta odotetaan loppukesästä.

Käräjäoikeuden tuomarikin voi ylivelkaantua

Velkaongelmaisten parissa toimivan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar vaati keskustelussa talousosaamiskoulutuksen lisäämistä kaikille ikäryhmille – myös aikuisille. ”Jos minä toimisin edelleen sen tiedon varassa, mitä sain koulusta, niin käyttäisin edelleen pankkikirjaa”, sanoi Pantzar.

Yllättävin velkaantuja, joka on Juha Pantzarille tullut työssään vastaan, on 7000–8000 euroa kuukaudessa tienaava käräjäoikeuden tuomari. ”Yleensä ylivelkaantumisen aiheuttaa hyvätuloisilla jokin riippuvuus, kuten peliongelma”, Pantzar kertoo. ”Hyvätuloiset tosin ovat asiakaskunnassamme erittäin pieni vähemmistö.”