Kivihiili ei tahri eläkeyhtiöiden sijoitussalkkuja

Suomalaiset eläkeyhtiöt huomioivat ilmastoasiat erinomaisesti sijoituksissaan, selviää WWF:n vertailusta. WWF vertaili yhtiöiden sijoituksia uudistuvaan energiaan ja toisaalta kivihiileen sekä energian- että kaivostuotannossa. Kyselyn suomalaisyhtiöt Elo, Ilmarinen ja Varma muodostivat Kevan ja Valtion Eläkerahaston kanssa viiden kärjen.

Lähes puolella mitatuista sijoittajista on edelleen liikaa varoja kiinni hiilivoimalla pyörivässä energiantuotannossa. Tämä on myös merkittävä taloudellinen riski, sillä tutkimusten mukaan ilmastonmuutos saattaa pyyhkiä maailman sijoitusvarallisuudesta olemattomiin jopa 2 500 miljardia euroa. Vertailun vuoksi maailman sotilasmenot olivat viime vuonna arviolta 1 700 miljardia.

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää rahavirtojen kanavoimista vähähiilisiin kohteisiin. Siksi institutionaaliset sijoittajat eli eläke-, vakuutus- ja sijoitusyhtiöt sekä pankit voivat tahtoessaan olla tämän tarinan sankareita, WWF:n tiedotteessa maalaillaan.

WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder korosti Finanssialan Kesäjuhlassa, että finanssiala on toimialana äärettömän tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

”Ilmastokriisi on käsissämme ja kaikki mahdolliset toimet on tehtävä sen hillitsemiseksi. Finanssiala on menossa oikeaan suuntaan ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissaan. On oleellista, että ala on asettanut kahden asteen tavoitteen”, Rohweder sanoi kesäkuussa.