Lukiolaiset pohtivat luottoluokitusta, viitekorkoa ja Kiinan talouden roolia Talousgurun alkukilpailussa

Lukiolaisille suunnatussa Talousguru 2016-kilpailun ensimmäisessä osiossa oli mukana 1900 oppilasta 116 lukiosta. Alkukilpailun perusteella valitut 10 finalistia kisaavat seuraavaksi Talousguru 2016 –tittelistä, rahapalkinnoista sekä opiskelupaikoista. Loppukilpailu käydään 3.-4. maaliskuuta.

​Talousguru 2016 –kilpailun finalisteja ovat:
Engman Edvin, Ålands Lyceum, Mariehamn
Haaga Tapio, Lahden yhteiskoulu
Haapala Helmer, Kerttulin lukio, Turku
Kataja Risto, Sammon keskuslukio, Tampere
Kohonen Kaarlo, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Löytynoja Aleksi Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Löyskä Maija, Etelä-Tapiolan lukio, Espoo
Toikka Max, Ressun lukio, Helsinki
Vartiainen Alexis, Katedralskolan i Åbo
Vesala Lauri, Raision lukio

Alkukilpailun kysymykset haastoivat lukiolaisia tulkitsemaan käsitteitä ja selittämään talouden ilmiöitä. Mitä merkitystä ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston ja tason alentamisella olisi työvoiman kysyntään ja tarjontaan? Analyysia haettiin myös sille, miten Kiinan tuotantorakenteen muutokset ja talouskasvun hiipuminen vaikuttaa globaaliin talouteen.

Talousguru-kilpailua on järjestetty vuodesta 1997 alkaen ja sen tarkoituksena on kannustaa nuoria talouskysymysten pariin.

Kilpailun voittaja saa 1 000 €:n rahapalkinnon ohella arvostetun Talousguru-tittelin, toiseksi tullut kilpailija 500 € ja kolmanneksi sijoittunut 250 €. Lisäksi voittajan koulu saa vuodeksi haltuunsa kilpailun kiertopalkintona toimivan aidon tohtorin hatun. Kaikki finalistit saavat myös lehtipalkintoja ja diplomin.

Useat korkeakoulut tarjoavat kilpailuissa parhaiten menestyneille opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta. Kolme parasta voi hakea suoraa opiskelupaikkaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, Jyväskylän ylipiston kauppakorkeakouluun tai Tampereen yliopistoon (kauppatiede). Tämän lisäksi kaikki kymmenen finalistia voivat hakea opiskelupaikkaa Helsingin yliopistoon (taloustiede) sekä kielikokeen läpäistyään Svenska handelshögskolaniin. Myös Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa kymmenelle finalistille opiskelupaikan.

Kilpailun järjestävät Finanssialan Keskusliitto, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Lisätietoja:

Kristiina Siikala, viestintäpäällikkö, Finanssialan Keskusliitto, p. 020 793 4273, kristiina.siikala@fkl.fi
Kirsi Ruhanen, toiminnanjohtaja, HYOL ry, p. 044 303 1789, toimisto@hyol.inet.fi
Elina Antila, viestintäpäällikkö, FINE, p. 040 548 3838, elina.antila@fine.fi