Maailman suurin etäTET tutustutti tuhannet oppilaat finanssialaan

Mikaela ja Pauliina istuvat studiossa, etualalla kamera, taustalla tv-näyttöjä
Mikaela Elers keskusteli kesätyöstään Varmassa HRD-päällikkö Pauliina Heiskasen kanssa etäTETissä maanantaina. Kuva: Jussi Karhunen
  • EtäTET-viikon tarkoituksena on tarjota omaa tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille mahdollisuus tutustua työelämään ja eri aloihin. Tapahtuma kannustaa nuoria tutustumaan omiin kiinnostuksenkohteisiinsa ja löytämään omia vahvuuksiaan.
  • Finanssialalta mukana ovat Nordea, OP Ryhmä, Danske Bank, Varma ja Ilmarinen.
  • Finanssiala työllistää Suomessa noin 42 000 ihmistä . Alalle kaivataan monipuolista osaamista juridiikasta asiakaspalveluun, IT-osaamiseen ja moniin muihin tehtäviin.

EtäTET on Talous ja nuoret TAT:n koordinoima tapahtuma, johon osallistuvat Finanssialan (FA) lisäksi Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus, Palta ja Kaupan liitto. EtäTET järjestetään 22.-26.11.2021. Mukana on 8.- ja 9.-luokkalaisia sekä lukiolaisia eri puolilta Suomea.

Maailman Suurin etäTET starttasi maanantaina 22. marraskuuta ja kokosi yli 3000 nuorta eri puolilta Suomea tutustumaan heti ensimmäisenä päivänä finanssialaan. Finanssialan päivässä oppilaille esittäytyivät Ilmarinen, OP Ryhmä, Nordea, Varma ja Danske Bank, jotka tutustuttivat nuoria finanssialan uramahdollisuuksiin sekä työtehtäviin.

”Päivä meni loistavasti! Päivän päätteeksi nuoret hehkuttivat chatissä, miten finanssiala oli auennut heille aivan uudella tavalla. Halusimme jättää nuorille mieleen positiivisen kuvan alasta, joka tarjoaa monipuolisia ja merkityksellisiä työtehtäviä. Palautteen perusteella onnistuimme juuri tässä.”, FA:n kehityspäällikkö Jussi Karhunen sanoo.

Finanssialalla aiempaa kokemusta on jo useammasta etäTETistä. Nordea on järjestänyt omaa etäTETiä vuodesta 2018. Heidän innoittamanaan Finanssiala ry lähti ideoimaan yhdessä jäsenyhtiöiden ja Talous ja nuoret TATin kanssa ensimmäistä valtakunnallista etäTETiä jo ennen koronaa. Finanssialan ensimmäinen etäTET toteutettiin keväällä 2021.

”Olemme todella iloisia, että etäTET laajeni tänä syksynä maailman suurimmaksi etäTET-viikoksi”, Karhunen hehkuttaa.

Miten pääsee töihin finanssialalle?

Uratarinat olivat finanssialan päivän seuratuimpia puheenvuoroja. Ilmarisen senior analyytikko Christoffer Nyberg kertoi uratarinansa ja rohkaisi nuoria hakeutumaan finanssialalle.

”Finanssialalla kyllä pärjää, kun haluaa oppia uutta ja näyttää sen myös muille”, futisuran sijaan finanssialalle lähtenyt Nyberg vinkkasi nuorille.

Kesätyöt ovat monille usein ensimmäinen askel uralle finanssialalle. Varman HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen haastattelikin Varmaan kesätöihin tullutta Mikaela Elersiä, joka kesätöiden jälkeen jäi tuntityöntekijäksi yhtiöön.

”On ollut mahtavaa nähdä, että myös kesätyöntekijänä sain vaikuttaa. Sain ideoida ja suunnitella markkinointiamme ja minusta tuntui, että työlläni on merkitystä”, Elers kertoi.

FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi rohkaisi nuoria miettimään, mitä kaikkia uramahdollisuuksia finanssiala voikaan tarjota.

”Finanssialan tulee tuntea kaikkien suomalaisten ja suomalaisten yritysten arjen haasteet. Kaikki toimialat oikeastaan kohtaavat finanssialan yritysten työtehtävissä. Siksi finanssialalla tarvitaan monenlaisia osaajia”, Kauppi sanoi puheenvuorossaan.

Nuoret kokeilivat rahanpesun torjuntaa ja älykellolla maksamista

Iltapäivällä nuoret tekivät ryhmätöitä, joihin alustuksen pitivät Nordea, Danske Bank ja OP ryhmä. Nordean tehtävässä nuoret pääsivät innovoimaan tulevaisuuden maksamisen tapoja. Nyt jo voi maksaa vaikka rannekellolla, mitä seuraavaksi? Danske Bank tutustutti nuoret rahanpesun torjumiseen ja haastoi nuoret tekemään mainoksen rahanpesun estämisestä. OP Ryhmä puolestaan kertoi nuorille pankin vastuullisuusteoista ja laittoi nuoret ideoimaan paikalliselle pankille vastuullisuustekoa. Nuoret iloitsivat erityisesti siitä, että pääsivät itse kokeilemaan, millaisia finanssialan työt konkreettisesti ovat.

Viikon kestävän etäTETin muina päivinä nuoret pääsevät tutustumaan kemianteollisuuteen, teknologiateollisuuteen, kaupan alaan ja palvelualoihin.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

Vaikuttaminen

Katja Repo

Kehitysjohtaja