Maria Ohisalo: Matti Nykäsellä ei tarvitsisi pikavippejä mainostaa

Y-Säätiön köyhyystutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo rajoittaisi pikavippien mainontaa ja puuttuisi terveydenhoidon maksuihin taklatakseen suomalaisia riivaavaa ylivelkaantumisongelmaa. Ohisalo osallistuu 19.7. FA:n SuomiAreena-keskusteluun, jossa aiheena on ylivelkaantuminen. Muita keskustelijoita ovat Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar, veloista selvinnyt muusikko Janne Tulkki ja FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

​”Kansanedustajilla on suuri vastuu siinä, millaisia lakeja (ylivelkaantumisen estämiseksi) säädetään. Esimerkiksi eduskunta-aloite, jonka mukaan maksuhäiriömerkinnän saaneen ihmisen merkintä poistuisi heti velkojen maksun jälkeen, on hyvin kannatettava”, Ohisalo arvioi. Nykyisin maksuhäiriömerkinnät säilyvät luottotietorekisterissä kaksi vuotta velan suorittamisen jälkeen.

Asiasta tehtiin eduskunnassa kansanedustajien aloite, joka keräsi yli sadan edustajan allekirjoituksen. Veloissa olevia auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar on niin ikään pitänyt asiaa tärkeänä. Pantzar on kuitenkin huomauttanut, ettei merkintää pitäisi voida poistaa, jos velat maksetaan ottamalla uutta velkaa.

Ohisalo puuttuisi myös pikavippien mainontaan. ”Esimerkiksi alkoholin mainonnalla on vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen. Jos Matti Nykänen mainostaa pikavippifirmoja, voi se vaikuttaa jonkun ihmisen luotonottoon”, Ohisalo perustelee.

Pienetkin terveydenhoitomaksut voivat ajaa velkakierteeseen

Pienituloiset ovat tutkimusten mukaan myös paljon sairastavia. Hyvätuloiselle terveydenhuollon asiakasmaksut eivät tunnu suurilta, mutta voivat kasaantuessaan ajaa pienituloisen ennestäänkin kiikunkaakun olevan talouden pois raiteiltaan.

Ohisalo yhdistäisi terveydenhoidon maksukattoja, eli niitä omavastuuosuuksia, joita hoidosta joutuu maksamaan. ”Lääkekorvauksissa ja hoitokorvauksissa on eri suuruisia maksukattoja. Niitä yhdistelemällä, yhtenäistämällä ja kohtuullistamalla tilanteeseen saataisiin helpotusta. Osa maksuhäiriöistä aiheutuu juuri terveydenhoitomaksujen maksamattomuudesta.”

Maria Ohisalo kertoo näkemyksiään ylivelkaantumisesta FA:n En tahdo duunii, vaan satasen lainan –SuomiAreena-keskustelussa torstaina 19.7. klo 10 Porissa Antinkatu 5:n lavalla. Keskustelua juontaa Tuomas Enbuske. Samassa keskustelussa käsitellään myös erilaisia rahaan liittyviä petoksia ja huijauksia.