Millaisia Talousguru-finalistit ovat? Joukossa Rahamestari-tubettaja, entinen tanssija sekä näyttelevä laulaja-lauluntekijä

Talousgurufinaalissa on 14 finalistia, joista puolet esitellään tässä jutussa. Kuvassa valokeilassa ylimmältä riviltä vasemmalta lukien Joel Falke, Inka Hämäläinen, Ilmari Paavalniemi, Ilmari Pietikäinen, Roope Riihijärvi, Veeti Salvisto ja Leevi Tarjanne.

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun osallistui 120 lukiota, joissa osanottajia oli noin 600. Alkukilpailun perusteella Helsingissä käytävään loppukilpailuun valitaan 14 finalistia.

Joel Falke, Turun klassillinen lukio

”Olen Joel, Turun klassillisen lukion ilmaisulinjalla opiskeleva abi. Olen ilmaisulinjalla koska olen kiinnostunut teatterista ja musiikista. Olen ollut parissa eri teatterissa näyttelemässä harrastelijana ja myös työkseni. Toimin bändissä laulajana, lauluntekijänä, kitaristina ja basistina. Toukokuussa minua odottaakin teatterikorkean näyttelijäntaiteen pääsykokeet ja elokuussa alkaa siviilipalvelus Turun Kaupunginteatterilla.

Taidejuttujen lisäksi olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, ja usein nämä kaksi yhdistyykin tosi hienosti. Tykkään seurata maailman tapahtumia, ja olen kiinnostunut siitä, miten maailmasta voitaisiin tehdä parempi paikka kaikille. Aion hakea yhteiskuntatieteellisille aloille, ja myös taloustiede kiinnostaa kovasti. Taloushan on kuitenkin osana aika lailla kaikkea meidän yhteiskunnassa. Tähän kilpailuun päädyin sen takia, että olin taloustiedon syventävällä kurssilla jossa tehtiin Talousguru-koe. Onneksi satuin olemaan siellä! Pelasin pitkään futista, ja nykyään käyn salilla ja höntsäilen kesäisin kavereiden kanssa futiksen ja koriksen parissa. Olen myös innokas jalkapallofani, etenkin tällä kaudella kun Arsenalilla on pitkästä aikaa mennyt tosi hyvin!”

Inka Hämäläinen, Etu-Töölön lukio, Helsinki

”Olen Inka Hämäläinen, abiturientti Helsingistä. Osallistuin Talousguru-kilpailuun, sillä olen kiinnostunut taloudesta ja sijoittamisesta. Haluan suunnata alalle myös jatko-opiskeluihin, johon Talousguru tarjoaakin mahtavan tilaisuuden! Olen tehnyt aktiivisesti töitä lukio-opintojen ohella esimerkiksi myynnin parissa. Lisäksi olen entinen tanssija ja nykyään aloitteleva golffari.”

Ilmari Paavalniemi, Kemin lyeon lukio

”Olen Ilmari Paavalniemi ja opiskelen toista vuotta Kemin lyseon lukiossa. Päätin osallistua Talousguru-kilpailuun, kun kuulin siitä opettajaltani ja TikTokista. Vapaa-ajallani käyn töissä ja kuntosalilla. Tulevaisuudessa haluaisin opiskella kauppatieteitä, mutta tulevaisuuden ammatista en vielä tiedä.”

Ilmari Pietikäinen, Etelä-Tapiolan lukio, Espoo

”Olen espoolainen 18-vuotias toisen vuosikurssin opiskelija lukiossa. Päädyin Talousguru-kilpailuun, koska olen kiinnostunut talouteen ja markkinoihin liittyvistä ilmiöistä, ja ajattelin, että minulla saattaisi olla mahdollisuuksia pärjätä. Vapaa-ajalla minulla on tapana seurata mediaa ja pelata videopelejä. Lukion jälkeen olen ajatellut mennä opiskelemaan kauppatieteitä, ja toivon työllistyväni mielenkiintoisiin tehtäviin aiheen äärellä.”

Seuraa Talousguru-finaalin väittelyosuutta suorana osoitteesta Kl.fi/talousguru keskiviikkona 1.3. klo 14 alkaen – voittaja julistetaan suorassa lähetyksessä klo 15.30.

Roope Riihijärvi, Kulosaaren yhteiskoulun lukio, Helsinki

”Olen Roope Riihijärvi, 18-vuotias lukio-opiskelija Helsingistä. Opiskelen tällä hetkellä lukion 2. vuotta Kulosaaren Yhteiskoulussa yhteiskunta- ja talouslinjalla. Olen aina ollut kiinnostunut talousasioista ja tutustuin osakesijoittamiseen jo monta vuotta sitten. Yhteiskunnalliset asiat ovat minulle hyvin kiinnostavia ja olen aina ollut halukas oppimaan uusia asioita. Sain kuulla Talousgurusta ensimmäistä kertaa viime syksynä ja halusin heti päästä kisaan mukaan.

Vapaa-ajalla tykkään pelata tietokonepelejä, lukea kirjallisuutta, pelata sulkapalloa ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Motivaation salliessa teen myös Youtube-videoita Rahamestari-kanavalleni. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat minulle melko selkeät; haluan päästä opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon ja mennä töihin finanssialalle. Tarkempaa uravalintaa en ole vielä tehnyt.”

Veeti Salvisto, Parolan lukio, Hattula

”Olen Veeti Salvisto, abiturientti Parolan lukiosta Hämeenlinnan läheltä. Kannustusta Talousguru-kilpailuun osallistumisesta on tullut eräältä opettajalta, ja ajattelin, että viimeinen lukiovuosi voisi olla hyvä aika osallistua. Olen myös kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, joten osallistuminen kilpailuun oli luonnollista. Vapaa-aikani kuluu suurelta osin jalkapalloa pelatessa ja muuten liikkuessa. Urheilu siis kiinnostaa yhteiskunnallisten asioiden lisäksi paljon. Tulevaisuudessa aion opiskella jotain yhteiskunnallista alaa, tosin vasta heinäkuussa alkavan armeijan jälkeen.”

Leevi Tarjanne, Otaniemen lukio, Espoo

Mun nimi on Leevi Tarjanne ja olen abi Otaniemen lukiosta Espoosta. Lukion lisäksi päivät täyttää maastohiihto, sillä kilpailen ja harjoittelen ammattimaisesti Suomen nuorten kärkitasolla. Tavoitteena mulla onkin tehdä hiihdosta mun tuleva ammatti opiskeluiden rinnalle. Kirjoitan nyt viestiäkin Vuokatista, jossa olen valmistautumassa SM-hiihtoihin ja samalla toki ylioppilaskirjoituksiin ja nyt sitten mikä jottei myös talousgurukilpailuun. Talousgurusta kuulin opettajaltani ja päätin osallistua puhtaasta kiinnostuksestani yhteiskunnan eri osa-alueisiin ja erityisesti talouden ja yhteiskunnan symbioosiin. Odotan jo innolla kuun vaihdetta ja mukavia talousaiheisia päiviä!

Ketkä Talousgurua järjestävät?

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto.

Talousguru-kilpailu on yhdistänyt koko historiansa ajan erilaisia toimijoita ympäri Suomen; opettajia, lukiolaisia, korkeakouluja ja yliopistoja, toimittajia, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Myös Suomen Pankki oli useita vuosia järjestämässä kilpailua.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan