Tutustu Talousguru-finalisteihin – ”Talousaiheet ja mahdollisesti eläinlääkis kiinnostavat”

Talousgurufinaalissa on 14 finalistia, joista puolet esitellään tässä jutussa. Kuvassa valokeilassa ylimmältä riviltä vasemmalta lukien Ronja Eklund, Jaakko Lindholm, Enna Mikkilä, Juho Parkkulainen, Joona Rantanen, Markus Räsänen ja Oiva Savo.

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun osallistui 120 lukiota, joissa osanottajia oli noin 600. Alkukilpailun perusteella Helsingissä käytävään loppukilpailuun valitaan 14 finalistia.

Enna Mikkilä, Seinäjoen lukio

“Olen Enna Mikkilä Seinäjoen lukiosta. Päädyin Talousguru-kilpailuun, kun opettaja YH2-kurssilla mainosti sitä. Harrastan vapaa-ajalla kuntosalilla käymistä. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä varsin avoinna, mutta talousaiheiset asiat ja mahdollisesti eläinlääkis kiinnostavat.”

Jaakko Lindholm, Jyväskylän normaalikoulun lukio

“Olen Jaakko, 17-vuotias Jyväskylän normaalikoulun lukion toisen vuosikurssin opiskelija. Harrastan lukemista ja pelaan futsalia. Olen ollut kiinnostunut taloudesta jo useamman vuoden ajan, joten Talousguru-kilpailuun osallistuminen tuntui luontevalta. Toivonkin, että myös tulevaisuuden suunnitelmani opiskeluiden ja työelämän suhteen liittyisivät talouteen tavalla tai toisella.”

Joona Rantanen, Mäntsälän lukio

“Minä olen Joona Rantanen, abiturientti Mäntsälän lukiossa, vaikkakin olenkin tässä pian muuttamassa Espooseen. Yhteiskunnalliset asiat ovat aina olleet minulle suuri kiinnostuksen kohde ja jonain päivänä aion pyrkiä mukaan myös politiikkaan. Sen lisäksi minulla on ollut sijoituksia 6. luokalta lähtien. Harrastan myös kuntosalilla käyntiä ja muita kiinnostuksen kohteita on esimerkiksi autot ja matkailu. Talousguruun lähdin mukaan opettajan suosituksesta ja mahdollisuudesta saada opiskelupaikka.”

Juho Parkkulainen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu, Joensuu

“Olen Juho Parkkulainen, toisen vuosikurssin opiskelija Joensuun normaalikoulun lukion matemaattis-luonnontieteellisellä linjalla. Vapaa-aikaani vietän muun muassa kestävyyslajeja harrastaen, kesäisin etenkin maantiepyöräily virkistää ja tuo vaihtelua. Käytän aikaani myös lukemiseen sekä muihin pyrkimyksiin ymmärtää aikaamme ja sen ilmiöitä.

Talous on suunnattoman vuorovaikutteinen ja yhteiskuntamme kannalta keskeinen kokonaisuus, jonka seuraaminen on antoisaa tilanteesta ja ajasta riippumatta. Halusta ymmärtää kumpuava mielenkiinto tätä kokonaisuutta kohtaan myös ohjasi minut osallistumaan Talousguru-kilpailuun.

Vaikka suuntani lukion jälkeen nojautuneekin luonnontieteisiin, kiinnostukseni yhteiskuntaan ja talouteen sen osana tuskin heikkenee. Valmiuksia tulevaisuuteen kiinnostus talouteen antaa varmasti.”

Seuraa Talousguru-finaalin väittelyosuutta suorana osoitteesta Kl.fi/talousguru keskiviikkona 1.3. klo 14 alkaen – voittaja julistetaan suorassa lähetyksessä klo 15.30.

Markus Räsänen, Arkadian yhteislyseo, Klaukkala

"Olen Markus Räsänen, tämän vuoden abiturientti Arkadian yhteislyseosta Klaukkalasta. Päädyin osallistumaan kilpailuun, kun sain opettajaltani tästä tiedon. Olen ollut aina kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja sen vaikutuksesta talouteen. Talousguru-kilpailu tuo mahtavan tilaisuuden myös jatko-opintoihin korkeakouluissa. Harrastuksiini kuuluvat autot, pelaaminen ja sijoittaminen. Työkokemusta olen kartuttanut lähinnä kesätöistä. Tulevaisuudensuunnitelmiini kuuluvat saada opiskelupaikka korkeakoulussa ja ensi tammikuussa aloittaa asepalvelus Haminassa."

Oiva Savo, Helsingin suomalainen yhteiskoulu

"Olen Oiva Savo Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Talousguru-kilpailuun osallistumiseen on tullut kannustusta opettajalta ja kavereilta, joten päätin tarttua haasteeseen nyt abivuonna. Seuraan laajasti yhteiskunnallisia asioita. Talouden ja liiketoiminnan lisäksi minua kiinnostaa teknologia, jota olen myös suunnitellut meneväni opiskelemaan. Yhtenä vahvana vaihtoehtona pidän opiskelua ulkomailla.

Harrastan tennistä, kuntosalilla käyntiä ja pianonsoittoa. Koulun sekä harrastusten ohella työskentelen teknologia-alan startupissa ja olin vapaaehtoisena Slushissa viime syksynä."

Ronja Eklund, Ålands Lyceum

"Jag är 18 år och går tredje och sista året på Ålands lyceum. Min lärare i samhällskunskap och historia, Elis Högnäs informerade om tävlingen och jag såg det som ett bra tillfälle att få extra övning inför studentprovet, förutom att jag själv är intresserad av samhället överlag. I framtiden vill jag studera juridik eller ekonomi. På fritiden tycker jag om att vara ute och röra på mig och jag tränar fotboll 3 gånger i veckan med IFK Mariehamns damlag, som spelar i division 3 i västra Finland."

Ketkä Talousgurua järjestävät?

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto.

Talousguru-kilpailu on yhdistänyt koko historiansa ajan erilaisia toimijoita ympäri Suomen; opettajia, lukiolaisia, korkeakouluja ja yliopistoja, toimittajia, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Myös Suomen Pankki oli useita vuosia järjestämässä kilpailua.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan