Nuorten mielenterveysongelmat uhkaavat työkykyä – 11.6. keskustelussa mukana ministeri Hanna Kosonen

Nuorten lisääntyvät mielenterveysongelmat ennustavat massiivista työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Alle 45-vuotiailla mielenterveyden häiriöt ovat suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja. Finanssiala ry järjestää virtuaalisen keskustelutilaisuuden 11. kesäkuuta kello 9-11. Keskustelemassa muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen, joka vastaa myös nuoriso- ja liikuntapoliittisista asioista.

Vime vuonna noin 84 000 ihmistä sai sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriön perusteella. Kasvu on viimeisen kolmen vuoden aikana ollut 43 prosenttia. Pitkittyvät ja toistuvat sairauspoissaolot lisäävät pitkäaikaisen työkyvyttömyyden ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen riskiä.

”Työkyvyn ylläpito ja työkyvyttömyyden ehkäisy ovat yksilön työuran, eläkeaikaisen toimeentulon sekä koko yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeitä asioita”, toteaa Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Tilaisuudessa pohditaan yhdessä, miten voimme vastata nuorten mielenterveyspalveluiden lisääntyvään tarpeeseen. Miten mielenterveyden häiriöitä voitaisiin ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti, ja tunnetaanko esimerkiksi nykyiset työn riskit oikein? Kaupin ja ministeri Kososen lisäksi mukana keskustelemassa on mielenterveyden ja kuntoutuksen asiantuntijoita muun muassa työeläkeyhtiöistä, terveydenhuollosta ja yliopistomaailmasta.

  • Mielenterveysstrategiaa linjaamassa ollut Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori ja Ilmarisen asiantuntijalääkäri Sami Pirkola
  • Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola, HUS/Helsingin yliopisto

Miten nuoret pärjäävät opiskelun ja työelämän haasteissa? Onko työn riskit tunnistettu oikein? Voimmeko mitata tai kehittää parempia kansallisia mittareita ja standardeja auttamaan työkyvyn hoidossa?

  • Työterveyden ja työeläkeyhtiöiden näkökulmasta asiaa pohtii ylilääkäri Jan Schugk, Varma
  • Kommentoimassa mielenterveystyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen, Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiö YTHS

Case-esimerkkinä hyvistä käytännöistä työkyvyn ylläpitämisessä S-ryhmän Nuori mieli-hanke

  • Ylilääkäri Liisamari Kruger, Työeläkeyhtiö Elo, haastattelee työhyvinvoinnista ja työkykyjohtamisesta vastaavaa johtajaa Sanna-Mari Myllystä, S-ryhmä.

Keskusteluja kommentoimassa Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin edustaja Katja Asikainen.

Voit seurata torstaina 11. kesäkuuta kello 9 alkavaa tilaisuutta tästä: