Olli Rehn: Onko talousosaamisstrategia ”savolainen rojekti – aloittamista vaille valmis”?

Olli Rehn peräänkuuluttaa toimia taloustaitostrategian laadintaan. Kuva: Heikki Saukkomaa, STT-Lehtikuva

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo Suomen Pankin olevan valmis osallistumaan kansallisen taloustaitostrategian laadintaan. Eteläsavolainen Rehn pelkää kiertelyn ja kaartelun kansallisen taloustaitostrategian ympärillä johtavan tyypilliseen savolaiseen ”rojektiin, joka on aloittamista vaille valmis”.

Rehnin mukaan Suomessa on siitä kiitollinen tilanne, että kymmenet toimijat tekevät työtä talousosaamisen eteen. ”On jo pidempään tiedostettu, että eri tahojen taloudenhallintaan liittyvää toimintaa tulisi koordinoida ja seurata tehokkaammin”, sanoi Olli Rehn OP-ryhmän sekä Talous ja nuoret TATin järjestämässä Rahapuhetta-tilaisuudessa.

Talousosaamisen saralla Suomesta puuttuu valtiollinen koordinoija, jonka vastuulla olisi pitkäjänteisesti toimia eri tahojen ponnisteluja kokoavana voimana, tuottaa seurantatutkimusta ja kehittää tapoja, joilla suomalaisten talousosaamista saataisiin parempaan suuntaan. Monissa muissa OECD-maissa tällainen vastuutaho on.

”Suomen Pankki on valmis olemaan työssä mukana ja osallistumaan kansallisen talousosaamisen strategian laatimiseen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tästä on puhuttu jo niin pitkään, että tulee vähän mieleen, jotta kannattaisikohan tarttua tuumasta toimeen, ettei tästä tule mikään savolainen rojekti, joka on aloittamista vaille valmis”, Rehn hauskutti yleisöään.

Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi toivottaa Rehnin avauksen tervetulleeksi. ”Olemme finanssialalla pitkään puhuneet taloustaitojen parantamisen puolesta. Näemme, että ensimmäinen askel olisi kansallisen vastuutahon valinta viranomaistasolta. Kun vastuutaho olisi kerran määrätty ja annettu sille riittävät resurssit, olisi kansallisen strategian laadinta looginen seuraava askel. Molempia tarvitaan!” Kauppi sanoo.