Opettajien Talous tutuksi -koulutukset syksyllä etänä

Opettajille suunnatut maksuttomat Talous tutuksi -koulutukset pidetään tänä vuonna etänä seurattavina seminaareina. Eri paikkakunnilla kiertäneet päivän mittaiset koulutukset toteutetaan tällä kertaa kahtena eri sisältöisenä aamupäiväseminaarina, joita voi seurata vapaasti ympäri Suomen. Luvassa on jälleen todella kovatasoinen kattaus talouden rautaisten asiantuntijoiden tietämystä.

Talous tutuksi -kiertue vaihtuu koronatilanteen vuoksi kahdeksi etänä seurattavaksi aamupäiväseminaariksi. Perjantaina 4.9. ja torstaina 10.9. pidettävät koulutukset tarjoavat talouden rautaisannokset. Ensimmäisessä seminaarissa perehdytään talousosaamisen PISA-tutkimuksen tuloksiin ja siitä vedettäviin johtopäätöksiin sekä konkreettisiin vinkkeihin koulujen yrittäjyyskasvatukseen.

Toisessa osassa luvassa on tiukkoja asiantuntijaluentoja, kun pääekonomistit Tiina Helenius työeläkeyhtiö Elosta ja Henna Mikkonen Säästöpankkiryhmästä käyvät läpi koronan vaikutuksia maailmantalouteen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri summaa vaikutuksia osakemarkkinoille. Lopuksi Suomen Pankki antaa johdatuksen digitaaliseen keskuspankkirahaan ja virtuaalivaluuttojen maailmaan.

Seuraa suorana 10.9. tilaisuutta

Koulutukset on suunniteltu erityisesti historian ja yhteiskuntaopin ja matematiikan opettajille, kotitalous- ja luokanopettajille, rehtoreille, opoille ja opettajiksi opiskeleville. Koulutus sopii opettajille niin ala- ja yläkouluissa kuin lukioissa. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa osallistumista tai taustatietoja.

Tilaisuudet striimataan sekä Youtubessa että Teamsissa. Teams-osallistuminen vaatii ilmoittautumisen, mutta mahdollistaa kysymysten esittämisen ja kommentoinnin reaaliajassa. Voit ilmoittautua kumpaankin koulutukseen alla olevien linkkien kautta. Ilmoittautuneille lähetämme myös muun muassa seminaarin esitysmateriaalit ja keräämme palautetta.

Katso tallenne 4.9. tilaisuudesta

Kumpaakin seminaaria voit seurata tähän uutisen ilmestyvien striimien kautta. Kummankin seminaarin tallenne on jälkikäteen katsottavissa.

Koulutuksia järjestävät yhdessä Finanssiala ry:n lisäksi Talous ja nuoret TAT, Suomen Pankki, Pörssisäätiö sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto ja Opetushallitus.

Koulutusten koko ohjelma

PISA-tutkimuksesta yrittäjyyskasvatukseen

4.9.2020 klo 9.00 -11.00

9.00 Talousosaamisen PISA-tulokset tulivat – miten talousosaamista jatkossa edistetään?

Talousosaamiseen pureudutaan paitsi esityksin myös asiantuntijapaneelin muodossa!

Aluksi kuulemme kokoavan esityksen toukokuussa julkaistun suomalaisnuorten talousosaamisen PISA-tutkimuksen tuloksista.

Tuloksia ja niiden perusteella tehtäviä toimia jatkoa ruotivat paneelissa PISA-tutkimuksen kansallinen tutkimusjohtaja Arto Ahonen Jyväskylän yliopistosta, opetusneuvos Aki Tornberg Opetusministeriöstä, toimitusjohtaja Jenni Järvelä Talous ja nuoret TATista sekä talousosaamishanketta Suomen Pankissa koordinoiva Anu Raijas.

Paneelin yhteydessä syvennymme myös Suomen Pankin uuteen rooliin, jossa se laatii yhdessä muiden tahojen kanssa ehdotusta talousosaamisen kansalliseksi strategiaksi.

9.50 Miten talous-, yrittäjyys- ja työelämäosaamista opetetaan peruskouluissa ja lukioissa? Käytännön esimerkit

Opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta kertoo, miten talous-, yrittäjyys- ja työelämäosaamista edistetään opetussuunnitelmien, informaatio-ohjauksen, erilaisten verkostojen, koulutusten ja pedagogisten tukiaineistojen avulla. Miten nostaa ja jakaa yhdessä koulujen hyviä käytänteitä, joita koulut itse innovoivat ja kehittävät?

Kuulemme myös helsinkiläisen Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukion ja Kouvolan peruskoulujen pedagogisia esimerkkejä yrittäjyyskasvatuksen hyvistä käytänteistä. Esittelemässä lehtorit Mari Hannola-Antikainen ja Manna Parvinen sekä Kouvolan kaupungin yrittäjyyskasvatuksen ja opinto-ohjauksen koordinaattori Minna Tuukkanen.

10.35 Nuoren yrittäjän toiveet yrittäjyysopetukselle

Ville Hulkko on kolmikymppinen, tekoäly-yhtiö Silo.AI:tä perustamassa ollut start up -yrittäjä. Millaisia taitoja Hulkko on omalla polullaan tarvinnut? Millaisia taitoja tai ominaisuuksia opetuksessa voisi antaa ja miten rohkaista yrittäjyyteen? Miten pärjätä yrittäjänä muuttuvassa maailmassa?

Koronan isku talouteen – ja kryptovaluutat

10.9.2020 klo 9.00-11.00

9.00 Maailmantalous koronan jälkeen

Millaiset jäljet koronakriisi on jättänyt Suomen ja maailman talouteen? Ajankohtaiskatsaus talouden tilanteeseen työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Heleniukselta ja Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkoselta.

9.40 Koronakriisi osakemarkkinoilla
Miten yksityissijoittajat käyttäytyvät markkinamyllerryksessä? Luennoitsijana Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

10.20 Kryptovaluutat ja digitaalinen keskuspankkiraha – Mistä oikein on kyse?
Asiantuntijaluennoitsijana Aleksi Grym, joka työskentelee digitalisaation neuvonantajana ja digitaalinen keskuspankki -prosessin päällikkönä Suomen Pankin rahoitusvakaus- ja tilasto-osastolla.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat