Oriveden kasit Suomen edustajiksi eurooppalaisen talousosaamiskisan finaaliin

Voittajaluokka Oriveden kasit kuvattuna Oriveden yhteiskoulun kanssa samassa pihapiirissä olevan Oriveden lukion edustalla.

  • Eurooppalaisen talousosaamiskilpailun European Money Quizin (EMQ) finaali järjestetään parin vuoden tauon jälkeen paikan päällä Brysselissä tiistaina 16. toukokuuta.
  • Suomen edustajiksi finaaliin lähtee Oriveden yhteiskoulun kaupallisten aineiden valinnaisryhmän oppilaat.

Suomesta finalistit valitaan talousosaamiseen liittyvän Zaldo-verkko-oppimateriaaliin kuuluvan lopputestin perusteella. Zaldo on maksuton talousoppimateriaali, jossa on kullekin vuosiluokalle soveltuvia sisältöjä neljännestä luokasta alkaen aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti. Finanssiala ry on kilpailua järjestävän Euroopan pankkiyhdistyksen (EBF) jäsen.

Oriveden yhteiskoulun kaupallisten aineiden valinnaisryhmä Oriveden kasit oli Suomen paras 8.-luokka Zaldon lopputesteissä ja nyt he pääsevät edustamaan Suomea eurooppalaiseen talousosaamiskilpailun finaaliin, joka pidetään toukokuussa. Viime vuosina kilpailu on pidetty koronan takia etäyhteyksin, mutta nyt kilpailun finaali tekee paluun Brysseliin ja finalistit yli 20 Euroopan maasta kisaavat rahapalkinnoista paikan päällä.

Kaupallisten aineiden valinnaisryhmä on käyttänyt useamman tunnin Zaldon opetusmateriaalien parissa harjoitteluun ja se selvästi tuotti tulosta. ”Olemme iloisesti yllättyneitä voitosta”, toteavat luokan oppilaat. Helpoimpia tehtäviä Zaldon lopputestissä olivat oppilaiden mielestä maksutapoihin ja budjettiin liittyvät kysymykset, kun taas haastavinta oli vastata kysymyksiin, joissa oli monta oikeaa vastausta.

Henkilökohtainen menestys lopputestissä ja hyvä englannin kielen taito luokan asettamia kriteereitä edustajille

Oriveteläisluokka valitsi keskuudestaan kaksi edustajaa, jotka lähtevät toukokuun puolivälissä kohti Brysseliä. Valinnalle luokka asetti kaksi kriteeriä – hyvä henkilökohtainen menestys lopputestissä sekä englannin kielen taito –, joiden tuli täyttyä matkaan lähtevien kilpailijoiden osalta. ”Oppilaat, joita kilpailun finaaliin osallistuminen kiinnosti, täyttivät hakemuslomakkeen, jossa piti kertoa muun muassa omasta motivaatiosta talousasioiden osaamiseen ja perustella, miksi olisi hyvä ehdokas”, kertoo valinnaisaineryhmää opettava Mari Hyytiäinen.

Toinen luokan valitsemista edustajista finaaliin on kahdeksasluokkalainen Aapo Kujala, joka odottaa innolla talousosaamisteemaista matkaa Brysseliin. ”Toivon, että Brysselin matka onnistuu ongelmitta ja ilman sairastumisia, itse kilpailussa tietenkin voittoa yritetään, mutta se että edes matkalle pääsi oli jo hieno saavutus”, sanoo Aapo Kujala.

Finaalissa talousosaamisen lisäksi etua nopeudesta

EMQ on Euroopan pankkiyhdistyksen järjestämä kilpailu, jossa testataan finalistien talousosaamista ja nopeutta. Finaali käydään Kahoot-oppimisympäristöä hyödyntäen ja voittajat ratkaistaan monivalintakysymyksin. Finaalissa kysymykset liittyvät yleisesti talouteen, mutta joukossa on myös oman talouden hallintaan liittyviä kysymyksiä. ”Vapaa-ajalla itseäni kiinnostavat talousasiat, erityisesti kaikenlainen sijoittaminen ja maailmanlaajuinen talous”, toteaa Kujala.

Koulussa opitut talousosaamiseen liittyvät taidot luovat hyvän pohjan, mutta kiinnostus talousasioihin myös vapaa-ajalla vahvistaa mahdollisuuksia onnistua kilpailussa. ”European Money Quiz järjestetään nyt kuudetta kertaa – Suomessa meillä on ollut pitkä historia erilaisissa talousosaamiskilpailuissa. Kilpailumuotoinen kannustaminen taloustaitojen harjoittamiseen on saanut suurta jalansijaa myös ympäri Euroopan”, sanoo Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Jussi Karhunen, joka koordinoi talousosaamisasioita.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan