Pankkibarometri: Yritysten luotonkysyntä kasvoi alkuvuodesta – FA:n asiantuntija: sota Ukrainassa todennäköisesti heikentää näkymiä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan alkuvuoden 2022 aikana yrityksille on myönnetty luottoja merkittävästi enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Sen sijaan kotitalouksien luotonkysyntä on tasaantumassa. Yli 70 prosenttia vastaajista odottaa kotitalouksien luotonkysynnän pysyvän kevään aikana edellisen vuoden tasolla. Isoissa kaupungeissa luotonkysynnän tasaantumiseen vaikuttaa myös pula ostokohteista. Barometrikysely I/2022 tehtiin pankinjohtajille helmikuun lopussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Pankinjohtajat arvioivat barometrissa, että yrityksille on myönnetty vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana selvästi enemmän luottoja kuin viime vuonna samaan aikaan. Barometrikyselyn vastauksissa odotukset yritysten luotonkysynnästä ovat edelleen vahvassa kasvussa, mutta geopoliittisen tilanteen eskaloituminen ja pakotteiden vaikutukset todennäköisesti heikentävät tilannetta. Vastaajat arvioivat, että luottoja otetaan edelleen investointeja, käyttöpääomaa, yritysjärjestelyjä ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjä varten.

Kotitalouksille on myönnetty vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana vain hieman enemmän luottoja kuin vuosi sitten. Odotukset kotitalouksien lähiajan luotonkysynnästä ovat myös tasaantumassa.

Pankinjohtajat arvioivat, että kotitaloudet kysyvät alkuvuonna luottoa aiempaa enemmän kulutustavaroiden hankintaan. Lisäksi kevään edetessä asunnon remontoinnin odotetaan taas kiinnostavan. Oman asunnon hankintaa isoissa kaupungeissa hankaloittaa pula ostokohteista.

Kotitalouksien sijoituskohteiden suosiossa on tapahtunut laaja-alaisesti käänne heikompaan suuntaan. Tosin osakerahasto- ja osakesijoittamisen suosio on kotitalouksien keskuudessa edelleen jatkunut, vaikka pörssikurssit ovat alkuvuonna laskeneet.  

”Yritysten luotonkysyntä oli alkuvuonna hyvässä kasvussa, mutta todennäköisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen laukaisemat talouspakotteet heikentävät keväällä luotonkysyntää barometriodotuksiin nähden. Vaikka talousnäkymät ovat heikentymässä, niin EU on nyt entistä yhtenäisempi, Saksan energiapolitiikassa tapahtui iso muutos ja transatlanttinen yhteistyö tiivistyy, joten uudet tuulet puhaltavat myös Suomen talouteen. Päättäjien on pyrittävä turvaamaan eri tavoin, että investoinnit Suomeen jatkuvat ja että Suomi nähdään edelleen turvallisena ja houkuttelevana sijoituskohteena”, toteaa Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla.

Finanssivalvonta (Fiva) tiedotti perjantaina 4. maaliskuuta, että Suomen finanssisektori on vakavarainen ja kohtaa siten muuttuneen tilanteen hyvistä lähtökohdista. Fivan mukaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että tapahtumat olisivat vaikeuttaneet merkittävästi finanssisektorin toimintaa ja yritysten rahoitusmahdollisuuksia Suomessa.

Pankkibarometrissään Finanssiala ry kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan