Piia-Noora Kaupin varjo

Abiturientti Helmi Nurkkala seurasi toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppia yhden työpäivän ajan. Lukiolainen arvioi etukäteen, että päivä olisi hektinen ja kiireinen mutta opettavainen.

​Nopea minuuttiaikataulu ja jatkuvasti monta asiaa meneillään samaan aikaan. Näin tiivisti abiturientti Helmi Nurkkala päivänsä Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin kanssa. Päivä vastasi siis Etelä-Tapiolan lukiossa opiskelevan Nurkkalan odotuksia. Nurkkala osallistui Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -ohjelmaan, jonka ideana on, että nuori yrittäjä pääsee seuraamaan suomalaisen huippujohtajan päivää.

Nurkkala pyörittää I’m Blue -yritystä, joka valmistaa mustikkalimonadia kotimaisista marjoista. Hänen mukaansa päivästä sai myös vinkkejä ja ideoita oman yrityksen pyörittämiseen. ”Koko ajan pitää juosta paikasta toiseen ja tavata erilaisia ihmisiä,” kuvaili Nurkkala Kaupin päivää.

Päivänsä aikana Nurkkala oli mukana tapaamassa muun muassa SAK:n puheenjohtajaa Jarkko Elorantaa, jolla oli myös lukiolaisvarjo mukanaan, sekä sopimassa kauppakuvioista Venäjän kaupallisen edustuston kanssa. Toimitusjohtajan ja lukiolaisen yhteisessä päivässä oppiminen toimi molempiin suuntiin. ”Huomasin yrittäväni hillitä esimerkiksi voimasanojen käyttöä, kun mukana kokouksissa on ulkopuolinen nuori”, Kauppi nauraa.

Nurkkalalle myös selvisi, että pahamaineinen lobbaaminen on käytännössä yhteisymmärryksen etsimistä. ”Se vaatii ihmisten kokoontumista, keskustelua ja asiantuntijoita. Sen jälkeen yritetään löytää joku kompromissi.”

Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -päivään osallistui kaikkiaan 29 huipputason suomalaisjohtajaa yrityksistä ja järjestöistä. Ohjelman tarkoituksena on yhdistää tulevaisuuden tekijät ja eri alojen asiantuntemus: Yritysten edustajat pääsevät tutustumaan, millainen näkemys nuorilla on työelämästä. Nuoret taas saavat parhaimmillaan omaan elämäänsä pitkään vaikuttavan kokemuksen.