Ritakallio: Paluu normaaliin syytä aloittaa purkamalla rajoituksia asteittain

Olennaista koronakriisistä selviämisessä on saada epidemia nopeasti hallintaan ja talous turvallisesti avattua. Näin linjaa Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n Exit-ryhmä, joka rakentaa tiekarttaa Suomen irtautumiseksi poikkeusoloista.

”Nyt on äärimmäisen tärkeää, että rajoituksia aletaan asteittain purkaa ja palataan normaaliin elämään mahdollisimman pian”, toteaa Exit-ryhmään kuulunut Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

Elinkeinoelämä haluaa ryhmän ehdotuksilla antaa tukensa Suomen hallitukselle, jotta se saa johdettua maan ulos koronakriisistä. On tärkeää ryhtyä toimiin, jotta kesästä alkaen olisi mahdollista palata turvalliseen työntekoon, kuluttamiseen ja liikkumiseen. Näin Suomen talous voisi kääntyä kasvuun vielä tämän vuoden puolella.

”Muun muassa pankkien tarjoamat lyhennysvapaat mahdollistavat kotitalouksille ostovoimaa ja taloudelle elvytystä loppuvuonna jopa puolella miljardilla eurolla. Kriisin aikana jo 142 000 kotitaloutta ja 23 000 yritystä on hakenut lainalleen lyhennysvapaata, ja lähes kaikki hakemukset on hyväksytty”, Ritakallio huomauttaa.

Talouden turvallinen ja vastuullinen käynnistäminen on parasta tukipolitiikkaa yrityksille. Elinkeinoelämä tukee maan hallitusta toimilla, jotka auttavat yhteiskunnan turvallista avaamista ja jälleenrakennusta.

EK:n Exit-ryhmä suosittelee Suomelle epidemian hallintaan tähtäävää strategiaa:

  • Saadaan tauti hallintaan rajoitusten, testaamisen ja kontaktien jäljittämisen avulla.
  • Minimoidaan uusien toimintamallien ja tapojen avulla tartuntariski työssä, kuluttaessa ja liikkuessa.
  • Tuetaan yrityksiä akuutin kriisin yli ja vältetään elinkelpoisten yritysten konkurssit.
  • Poistetaan rajoituksia hallitusti ja tuetaan talouden ja yhteiskunnan käynnistymistä.
  • Varmistetaan, että Suomi saa ensimmäisten maiden joukossa riittävästi COVID-19-rokotetta.

Tutustu EK:n raporttiin.