”Stina painaa nappia, minä huudan vieressä” – suomalaisnuorilla vahva taktiikka talouskisassa

Suomalaiset Stina Peteri ja Maija Korpi oululaisesta Merikosken koulusta edustivat Suomea eurooppalaisen talousosaamiskisan finaalissa. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä kisassa oli mukana 25 eri Euroopan maata. Voiton korjasi Puola mitalisijojen mennessä Irlantiin ja Saksaan.

”Finaalin ensimmäisellä kierroksella tuli pari hätiköityä vastausta, mutta toinen kierros oli jo paljon hankalampi!” analysoivat 9-luokkalaiset Stina Peteri ja Maija Korpi kisasuoritustaan. Kisassa julkistettiin vain kolme parhaiten menestynyttä maata.

Euroopan pankkiyhdistys EBF:n järjestämässä kisassa oli kysymyksiä muun muassa kyberturvallisuudesta, korkojen vaikutuksesta, valuuttakursseista ja taloustermistöstä. Kaikki olivat käytännönläheisiä, kuluttajan arkeen liittyviä kysymyksiä. Finanssiala ry on EBF:n jäsenjärjestö.

Oululaiskaksikko oli laatinut menestyksekkään taktiikan ennen finaalia. Sitä oli harjoiteltu kirjastossa ennen edustamaan lähtöä.

”Stina painaa nappia ja minä huudan vieressä mitä vastataan – että paina PUNAINEN, PUNAINEN, PUNAINEN!” Maija Korpi kertoi ennen finaalia valitusta taktiikasta. Finaalissa kysymykset olivat monivalintakysymyksiä ja vastausvaihtoehdot oli merkitty eri väreillä. Oikean vastauksen lisäksi myös nopeudella oli kisassa merkitystä.

Videolla oululaiskoululaisten mietteitä ennen finaalia.

”Oli tosi kiva nähdä ihmisiä muista maista. Osallistuminen kansainväliseen finaaliin lisää kiinnostusta koko luokalle, kun näkee miten kaverit pelaavat”, Korpi ja Peteri summaavat kokemusta.

Kisakoneeseen ”työhakemusten” avulla

Oululaiskoululaiset valikoituivat Suomen edustajiksi maksuttomaan Zaldo-talousopetusmateriaaliin liittyvän lopputestin perusteella. Peterin ja Korven 9B-luokka oli sen perusteella Suomen paras. Luokan oppilaat tekivät työhakemuksen päästäkseen kisaedustajiksi. Lopullisen valinnan teki koulun rehtori englanninkielisen haastattelun perusteella.

Stina Peteri (vas.) ja Maija Korpi olivat kilpailukokemukseen tyytyväisiä.

”Zaldo-oppimateriaali oli aika vaikea. Siinä kuvatuissa talousongelmissa tuntui olevan monta vaihtoehtoa, miten asiat voisi ratkaista. Harjoitustehtävät olivat kyllä hyviä, niiden avulla oppi!”, Korpi kertoo.

Kaikille saatavilla olevan Zaldo-oppimateriaalin tarjoavat Finanssiala ry, Nuori Yrittäjyys ry ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Mukana rahoittamassa ovat olleet myös Sitra ja Pörssisäätiö.

Korpi ja Peteri ovat opiskelleet talousasioita nyt yhden vuoden ajan. Uudessa opetussuunnitelmassa talousosaaminen alkaa osana yhteiskuntaoppia jo alemmilla luokilla. ”On saatu lisätietoa sellaisesta, mistä on jo jotain tiedetty entuudestaan”, Korpi sanoo. ”Ja opittu sanoja, joita on kuultu jo aiemmin, mutta ei olla tiedetty, mitä ne tarkoittavat – kuten deflaatio!” Peteri täydentää.

Testaa, miten sinä olisit pärjännyt! Finaalikysymykset vastausvaihtoehtoineen ja oikeine vastauksineen taulukkona