Suomalaisnainen sairastui USA:ssa – vakuutusyhtiö lennätti lääkärin paikalle

Kesälomamatkalla Yhdysvalloissa ollut Mari Valjakka sairastui vakavasti ja joutui kahdeksaksi päiväksi sairaalaan. Kaikki kulut, mukaan lukien kotiinkuljetus lääkärin saattamana, korvattiin matkavakuutuksesta. "Tilani oli niin epävakaa, etteivät paikalliset lääkärit päästäneet minua lähtemään kotiin ilman asiantuntevaa saattajaa", kertoo Valjakka viime kesän tapahtumista.

Vakuutusyhtiö lähetti ensihoitoon erikoistuneen lääkärin saattamaan Valjakan kotiin Rocky Hillin kaupungista Connecticutista. Valjakka kuljetettiin ambulanssilla kolmen tunnin matka lentokentälle New Yorkiin, jossa odotti paikka Finnairin ykkösluokassa.

”Paikka oli ykkösluokassa, koska minut piti saada makuuasentoon. Suomalaislääkäri oli koko ajan mukana tarkkailemassa, jos matkan aikana tapahtuisi jotain.”

Valtio ei vie kotiin

Jopa kolmanneksella Finanssiala ry:n (FA) Vakuutustutkimukseen vuonna 2016 vastanneista oli virheellinen käsitys, että vakavassa sairaustapauksessa potilas kyyditään kotimaahan valtion laskuun.

”Veronmaksajat eivät maksa pulaan joutuneiden kansalaisten hoito- tai muita kuluja tai kotiuttamiseen liittyviä kustannuksia. Tällaisia tilanteita varten on jokaisen matkustajan omalla vastuulla hankkia kattava matkavakuutus,” muistuttaa FA:n johtava lakimies Kirsi Suopelto.

”On hyvä muistaa, että vakuutuksilla voi turvautua muunkin kuin tapaturmien tai sairastumisien varalle. Esimerkiksi matkatavaroiden katoamiseen tai lennon peruuntumiseen voi myös varautua matkavakuutuksella”, Suopelto sanoo.

Valjakan onneksi hänen matkavakuutusasiansa olivat kunnossa. Hoidosta ja useista sairaalapäivistä EU-alueen ulkopuolella, ambulanssikyydeistä, lääkäristä ja lennoista kertyi maksettavaksi yli 60 000 euroa. Valjakan vakuutusyhtiö kuitenkin hoiti kaiken.

”Minun ei tarvinnut itse huolehtia muusta kuin parista soitosta vakuutusyhtiöön. Yhtiö oli yhteydessä minuun ja hoiti kaiken sairaalamaksuista lähtien.”

Matkavakuutuksen tärkeys on ihmisillä tiedossa. FA:n Vakuutustutkimuksen (2016) mukaan 89 prosentilla suomalaisista on aina matkustaessaan henkilövahingot korvaava matkavakuutus. Vakuutusten sisältöön ja ehtoihin kannattaa tutustua etukäteen ja varmistaa, että vakuutusturva on riittävä.

Suomalaiset tekevät vuodessa noin 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Viime vuonna ulkoministeriöön tuli yli 200 000 matkustusilmoitusta.