Suomesta hiilineutraali – Finanssiala mukana rakentamassa keinoja

Finanssiala ry (FA) on mukana keskustelemassa, kun ilmastopolitiikan vaikuttamisfoorumit kokoontuvat pohtimaan, kuinka Suomesta saadaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Torstaina 24.9. järjestettävään kokoukseen osallistuu lähes sata foorumien jäsentä yhteiskunnan eri sektoreilta, ja kokouksen puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin.

Nyt vietetään Euroopan kestävän kehityksen viikkoa. Kestävän kehityksen toimikunnan, talousneuvoston ja ilmastopolitiikan pyöreän pöydän torstainen yhteiskokous on osa sen tapahtumia.

”Koronakriisin keskellä ei pidä unohtaa ilmastonmuutosta, joka on suurimpia ongelmiamme. Vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena keskityttiin lyhyen aikavälin ongelmiin, ja lähestymistavan hintoja maksetaan edelleen”, huomauttaa finanssialaa kokouksessa edustava FA:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Finanssiala on suurten pääomien liikuttelijana tärkeässä roolissa siirtymässä kohti hiilineutraalia Suomea. Erilaiset kestävään kehitykseen liittyvät riskit ovat finanssialan riskianalyyseissä kriittinen tekijä, ja ilmastonmuutoksen hillintä vaikuttaa kaikkien sijoitus- ja rahoituskohteiden tulevaisuuteen.

”Ilmastoa tuhoaviin yrityksiin sisältyy hetki hetkeltä kasvava riski, että sijoitukset niihin menettävät arvonsa. Se tapahtuu ennemmin tai myöhemmin, ja tuo myöhemmin on päivä päivältä lähempänä”, Kivisaari toteaa.

Yhteiskokous alkaa kello 10, ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä valtioneuvoston YouTube-kanavalta.