Suomesta saa nyt vihreää asuntolainaa

Nordea on tuonut markkinoille vihreän asuntolainan. Vihreän asuntolainan voi saada, jos on ostamassa energiatehokasta kotia tai asuu sellaisessa.

Vajaa kolmannes suomalaisten kotitalouksien aiheuttamista kasvihuonepäästöistä syntyy asumisesta. EU-tasolla rakennukset kuluttavat noin 40 prosenttia kokonaisenergiasta ja aiheuttavat noin 36 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Vihreä asuntolaina on yksi tapa pyrkiä ohjaamaan kuluttajia vastuullisempiin valintoihin.

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Erkkilän mielestä on hyvä, että rakentamiseen ja asumisen energiankäyttöön halutaan puuttua.

”Energiatehokkuus ja kestävät lämmitysratkaisut voivat myös nostaa asunnon vakuusarvoa. Millainen jälleenmyyntiarvo on öljylämmitteisellä asunnolla? Lisäksi energiatehokkuus säästää lämmityskustannuksissa.”

Uudet rakennukset ovat tyypillisesti energiatehokkaita, joten uudelle asunnolle saa usein helpommin vihreän asuntolainan. Toinen vaihtoehto on vanhan asunnon peruskorjaus, jonka seurauksena asunnon energiatehokkuus paranee ja energiankäyttö vähenee.

Nordean vihreän asuntolainan edellytyksenä on joko asuinrakennuksen A-energialuokka, Joutsenmerkki tai kaksi tähteä Rakennustietosäätiön ympäristöluokituksesta. Vihreää asuntolainaa voi hakea joko nykyiseen tai ostettavaan asuntoon.

Nordean tiedote.