Suomi top 10:ssä European Money Quiz -finaalissa

Finalistit pääsivät muun muassa soittamaan Euronext-pörssin loppukelloa.

Suomalaiset Hakkarin koulun edustajat Lempäälästä ovat sijoittuneet kymmenen parhaan joukkoon eurooppalaisessa talousosaamiskisassa, European Money Quizissä. Kyseessä on Euroopan pankkiyhdistyksen järjestämä oman talouden hallinnan osaamisen kilpailu. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui tänä vuonna nuoria 26 maasta.

Finaali koostui kahdesta verkkoalusta Kahootilla pelattavasta erästä. Kysymyksillä testattiin sekä oman talouden hallinnan konsepteja että nopeutta hahmottaa asioita. Suomalaisfinalistit Antti Hernesniemi ja Erno Lehtonen totesivat kysymysten olleen suhteellisen helppoja, joten voitto ratkesi pienillä eroilla ja osin vastausnopeuden perusteella.

Kilpailun ensimmäisenä päivänä harjoiteltiin finaalikilpailua varten, tutustuttiin kilpakumppaneihin ja päästiin muun muassa soittamaan Euronext-pörssin sulkukelloa.

”Kilpailun tavoitteena on motivoida nuoria ottamaan vastuu oman talouden hallinnastaan ja nostaa esille talouden hallinnan merkitystä omassa elämässä. Erityisesti varautuminen tulevaan ja taloudellisiin shokkeihin on tärkeässä roolissa”, summaa kilpailun järjestäneen European Banking Federation EBF:n puheenjohtaja Raymond Frenken kilpailun tavoitteesta. Finanssiala ry on EBF:n jäsen.

Erno Lehtonen (vas.) ja Antti Hernesniemi olivat luokkansa parhaat ja matkasivat Brysseliin kisaamaan.

Kelpo suoritus Lempäälän nuorukaisilta

Suomen tiimi sijoittui kilpailussa 10 parhaan maan joukkoon. Voittajaksi selviytyi Slovenia, toiseksi Pohjois-Makedonia ja kolmanneksi Saksa. Voittajajoukkue sai palkinnoksi 3000 euron stipendin, joka käytetään talousasioiden oppimiseen voittajatiimin valitsemalla tavalla. Suomen osallistujat kilpailuun valittiin zaldo.fi -oppimisympäristöä käyttävien koulujen joukosta. Nuori Yrittäjyys ry on toteuttanut Zaldo-palvelun yhdessä Finanssiala ry:n, Pörssisäätiön ja FINE vakuutus- ja rahoitusneuvonnan kanssa. Se on käytössä yli sadassa koulussa ympäri Suomen.

Miten olisit pärjännyt finaalissa?

Kilpailun finaalikysymykset poimittiin tiedostossa olevasta kysymyssetistä. Kaikkia kysymyksiä ei esitetty. Jokainen kilpailija sai vastata kysymyksiin omalla äidinkielellään.

European Money Quiz -finaalikysymykset 2019