Talousguru valitaan keskiviikkona – valjakkoajaja Inka Pesonen preppaa ulkomaisilla lehdillä

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun voittaja valitaan keskiviikkoiltana kirjallisen ja suullisen kokeen päätteeksi. Ennätysvuoden 14 finalistista yksi on joensuulainen Inka Pesonen, joka seuraa talouskeskustelua eurooppalaisista lehdistä – ja tuohtuu uutisia lukiessaan.

Talousguru-kisaan ilmoittautui tänä vuonna ennätykselliset 145 lukiota, joissa paikasta loppukilpailuun kilvoitteli noin tuhat lukiolaista. Kunkin lukion parhaista seulottiin finaaliin 14 osanottajaa.

”Minulle jää asiat helposti mieleen, kun luen uutisia. Ja sitten tulee suututtua uutisia lukiessa, että ei voi olla näin!” Pesonen kertoo omasta kiinnostuksestaan talousasioihin. ”Esimerkiksi kun olen seurannut Brexitiä, niin on tullut mieleen, että miten ihmeessä voi tyriä noin! Ei sillä, en varmaan itsekään osaisi asiaa sen paremmin hoitaa, mutta sivusta on aina helppo huudella!” Pesonen nauraa.

Joensuun lyseon lukiossa toista vuotta opiskeleva Inka Pesonen pääsi Talousguru-kisan finaaliin heti ensi yrittämällä. Hän olisi osallistunut jo heti ensimmäisenä lukiovuonnaan, mutta alkukilpailun kanssa päällekkäin osui koulun teatteriesitys, ja Pesosen oli hoidettava osansa esityksen valoteknikkona.

Talouskipinän sytytti yläasteen opettaja

Pesonen kertoo treenanneensa loppukilpailuun lukemalla paljon uutisia ja seuraamalla myös muiden maiden medioita asioista laajemman kuvan saadakseen. Hän seuraa brittiläisiä, ranskalaisia ja saksalaisia lehtiä osin kielenoppimismielessä.

Talousasioista Pesonen kertoo kiinnostuneensa yläasteella. ”Yhteiskuntaopin opettaja oli tosi hyvä, hän sai kiinnostuksen iskostettua ja tuli sellainen olo, että vautsi, tätä talousasiaahan olisi hyvä ymmärtää vielä vähän lisää”, Pesonen kertoo. Talouskärpänen on puraissut myös muutamaa muuta samalla luokalla.

”Tällä hetkellä minua kiinnostaa sijoituspuolen asiat. Samoin erilaisten taloustilanteiden vaikutus ihmisten elämään – se on monimutkainen ja vaikea juttu, saa nähdä, opinko koskaan sitä täysin ymmärtämään.”

Talousasioita Pesonen tasapainottaa harrastamalla valjakkoajoa – sitä voisi kuvata kouluratsastukseksi, mutta hevoskärryillä. ”Kyllä vapaa-aika menee aika pitkälti hevosten kanssa – ja ai niin, aikidon parissa, sitä pitää aina mainostaa!” Pesonen kuvailee.

Voittaja ratkeaa keskiviikkoiltana

Vuoden 2019 Talousguru valitaan keskiviikkona 27.2. Helsingissä pidettävässä loppukilpailussa. Loppukilpailuun kuuluu kirjallinen osuus ja suullinen väittely, jossa loppukilpailijat puolustavat viiden minuutin pariväittelyissä erilaisia talouteen liittyviä väitteitä.

Esimerkiksi viime vuonna yksi finalistipari väitteli siitä, tarvitaanko euroalueelle yhteisiä valtion velkakirjalainoja vai ei. Arvonnan perusteella väittelypareista toinen kannatti yhteisiä valtion velkakirjalainoja ja toinen vastusti. Finaalissa mitataan siis kykyä ajatella talouteen liittyviä asioita monelta kantilta.

Kilpailun kirjallisen ja suullisen osuuden perusteella neljä parasta finalistia käyvät vielä yhdet pariväittelyt taloustoimittajille suunnatussa Finanssi-illassa. Lopulta kirjallisen kokeen ja kahden suullisen väittelyn perusteella ratkeaa vuoden 2019 lukiolaisten Talousguru.

Talousguru-finalisteille ja kilpailussa menestyneille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta kauppa- ja taloustieteen opintoihin Aalto-yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Svenska Handelshögskolanissa, Tampereen yliopistossa ja Turun yliopistossa.

Lisätietoa Talousguru.net-sivustolla

Kuva: Emma Korhonen