Taloustaidot periytyvät – peruskoulussa mahdollisuus vaikuttaa osaamiseen

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan taloustaidot ja suhtautuminen talousasioihin vaikuttavat periytyvän vanhemmilta lapsille. Vanhempien vastuu on suuri, mutta suomalaisten talousosaamiseen voi vaikuttaa ennen kaikkea peruskoulussa. Peruskouluikäisille on verkossa tarjolla finanssialan laatima ilmainen pelinomainen Zaldo-oppimisympäristö.

”Talousopetuksen tilanne on parantunut tuoreen opetussuunnitelman myötä. Siinä taloustaitoja aletaan opettaa jo alakoulun neljännellä luokalla”, kertoo Finanssialan Keskusliiton tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen. ”Taloustaitojen opettelun keinovalikoimaa olisi kuitenkin syytä hyödyntää nykyistä paremmin. Finanssialan tekemä Zaldo-peli on hyvä esimerkki nuorille suunnatusta oppimateriaalista, jonka voi omaksua nopeasti ja missä ja milloin vain.”

Zaldossa tutustutaan oman talouden hallinnan peruskysymyksiin nuorten näkökulmasta. Se on suunniteltu tukemaan koulujen taloustiedon opetusta. Monet koulut käyttävätkin Zaldoa osana talousopetusta.

Zaldo koostuu neljästä noin kymmenen minuutin läpikäynnin vaativasta oppimismoduulista, joiden teemoina on tulot ja menot, ostaminen ja maksaminen, säästäminen ja sijoittaminen sekä vakuuttaminen ja riskienhallinta. Moduulit voi käydä läpi itsenäisesti tai opettajan ohjauksella.

Kannusteena kilpailu

Zaldon yhteydessä toimii ysiluokille suunnattu vuotuinen kilpailu, johon osallistutaan luokittain. Kilpailu toimii kannustimena oppimisympäristön läpikäyntiin. Kilpailun yhteydessä mitataan moduuleissa opittujen asioiden hallintaa.

Kilpailuaika on 1.9.2016–24.3.2017. Osallistuneiden luokkien kesken arvotaan 500 euron lahjakortti. Viime vuonna palkinto meni Puistolan peruskouluun ja sitä ennen Loimaalle.