Turvapaikanhakijoille prepaid-maksukortit syksyn aikana

Turvapaikanhakijoille jaetaan elokuun aikana 600 prepaid-maksukorttia. Maksukortille ladataan aiemmin käteisenä maksettu vastaanottoraha. Kyseessä on pilotti, jonka jälkeen kortteja on tarkoitus jakaa syksyn aikana kaikille turvapaikanhakijoille. Jahka korteille voi myös maksaa palkkoja, tulee siitä pankkien näkökulmasta todellinen helpotus kiperään tilanteeseen.

Turvapaikanhakijoille maksetaan tällä hetkellä käteisenä vastaanottoraha tai muut etuudet, ellei turvapaikanhakijalla ole pankkitiliä. Hankalan ja turvattoman käteismaksun korvaa syksyn aikana prepaid-maksukortti, jolle myönnettävät etuudet ladataan. Ensimmäinen 600 kortin erä on kokeiluluontoinen.

”Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä kaikilla turvapaikanhakijoilla olisi tällainen kortti”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Jouko Salonen Maahanmuuttovirastosta.

Tavoitteena on niin ikään, että kortille voisivat ladata rahaa myös muut kuin viranomaiset. Tällöin kortille voisi maksaa esimerkiksi palkkoja.

Pankkien näkökulmasta nimenomaan palkkojen ja muiden suoritusten maksaminen kortille olisi olennainen turvapaikanhakijoiden tilannetta helpottava uudistus. Suomessa palkat maksetaan pankkitilille, ja ilman pankkitiliä palkanmaksusta voi tulla todellinen este. Pankit taas eivät voi lakiin perustuen avata tiliä asiakkaalle, jota ne eivät voi luotettavasti tunnistaa.

Monilla turvapaikanhakijoilla ei ole mukanaan tilin avaamiseen tarvittavaa voimassaolevaa, lähtömaan myöntämää passia. Pankit ja turvapaikanhakijat ovat tilanteessa joutuneet ikävästi puun ja kuoren väliin.

”Tällä hetkellä pohditaan, miten saataisiin katettua se välivaihe, kun turvapaikanhakijan turvapaikkahakemus hyväksytään ja hän siirtyy Maahanmuuttoviraston tuen piiristä pois ja kuntien ja Kelan asiakkaaksi. Myöskään kunnilla ja Kelalla ei ole halua maksaa etuuksia käteisenä rahana”, Jouko Salonen kertoo.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saamisen jälkeen voi kestää yhdestä kahteen kuukautta, ennen kuin turvapaikanhakijalle saadaan virallinen henkilöllisyystodistus. Henkilöllisyystodistusta ei tarvita, mikäli turvapaikanhakijalla on jo voimassaoleva passi, jonka turvin pankkitili on voitu avata.

Pankkien näkökulmasta olisi parasta, että myönteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat saisivat mahdollisimman pian luotettavaan tunnistamiseen riittävän henkilödokumentin. Silloin pankkitili voidaan avata viivytyksettä.

Lisätietoja: Turvapaikanhakijoiden pankkiasiointi