Vakuutusasiat tulevat eteen jo nuorena – Finanssiala tuo vakuutustyöpajoja kouluihin

Vakuutusasiat kolahtavat jokaisen elämään ennemmin tai myöhemmin – usein jo varsin nuorena. Perusymmärrys vakuutuksista kuuluu jokaisen taloustaitoihin. Finanssiala rahoittaa tänä keväänä 50 vakuutusaiheista työpajaa lukioihin ja ammattikouluihin. Työpajamuotoisilla kouluvierailuilla käydään läpi, mistä vakuuttamisessa on oikeastaan kyse. Olennaisessa osassa on tuoda ilmi, millaisten asioiden varalta meidät on vakuutettu ilman, että asiaa tarvitsee itse hoitaa, ja mitkä vakuutukset taas on nimenomaan osattava hoitaa itse.

​”Halusimme tarjota elintärkeää tietoa vakuutuksista nuorille”, kertoo työpajojen toteutusta Finanssiala ry:ssä koordinoiva asiantuntija Jussi Karhunen. Yhteiskunnan tarjoamista ja omalla vastuulla olevista vakuutuksista ei koulujen opetussuunnitelmissa juuri puhuta.

”Tämä on konkreettinen tapa lisätä suomalaisten nuorten osaamista vakuutusasioissa. Vakuutuksista puhutaan työpajoissa käytännönläheisesti esimerkkien kautta. Käydään läpi vaikkapa tilanne, jossa omaan kotiin muuttanut poraa vahingossa seinään ja puhkaisee vesijohdon aiheuttaen kerrostaloon ison vesivahingon ja mietitään, kenelle kuuluu korvausvastuu”, Karhunen toteaa.

Suomalaiset ovat erittäin hyvin vakuutettuja esimerkiksi vanhuuden ja työtapaturmien varalta ilman, että tavallisen palkansaajan tarvitsee ajatella asiaa sen pidemmälle. Jopa niin hyvin, että moni kuvittelee lakisääteisen järjestelmän tarjoaman suojan ylettyvän myös sinne, missä vakuutusturva on tosiasiassa järjestettävä itse. Esimerkiksi matkavakuutuksen ja kotivakuutuksen huolehtiminen matkalle lähtiessä tai omaan kotiin muuttaessa ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Vanhemmat hoitavat monen nuoren vakuutukset

75–90 minuutin mittaiset Vakuuttaak(k)o?-nimiset oppitunneiksi sopivat työpajat ovat lukioille ja ammattikouluille maksuttomia. Ne järjestää Nuorten Akatemia, joka on erikoistunut nuorille suunnattujen työpajojen pitämiseen osallistavin menetelmin. Nuorten Akatemia vastaa kouluvierailujen markkinoinnista kouluille, vierailuohjaajien kouluttamisesta ja käytännön järjestelyistä. Kouluvierailuja vetävät koulutuksen saaneet nuoret, joista suurin osa on korkeakouluopiskelijoita.

”Vakuutusaiheet koetaan melko kaukaisiksi omasta elämästä, mutta asiat kolahtavat kuitenkin jokaisen eteen yleensä jo aikaisessa vaiheessa nuoruutta. Mopon tai oman auton hankinta, kotoa pois muuttaminen, matkustaminen kaverin kanssa tai yhdessä perheen kanssa ulkomaille ja uuden harrastuksen aloittaminen ovat yleisiä nuoria koskettavia hetkiä elämässä, jolloin vakuutusasioille on uhrattava ajatus tai kaksi”, sanoo työpajasisältöjen suunnittelussa mukana ollut FINE Vakutuus- ja rahoitusneuvonnan viestintäpäällikkö Elina Antila. ”Usein vakuutuksia hoitavat nuorten vanhemmat, ja itse asiat jäävät nuorille vieraiksi”, Antila jatkaa.

Kouluvierailujen myötä nuorille käy tutuksi erilaisten harjoitteiden kautta muun muassa kotivakuuttamisen etu yksittäisten tuotteiden vakuuttamiseen nähden, maksaako vakuutuksesta turhaan, jos ei koskaan satu mitään ja se, kenen pussissa vakuutuspetokset oikeasti tuntuvat. Myös eurooppalaisesta sairaanhoitokortista ja työttömyyskassojen jäsenyydestä on työpajoissa mukana kuvaavat harjoitukset.

”Kokemuksemme mukaan talouskasvatusta tukeville työpajoille on kouluissa jatkuvasti tarvetta. On mielenkiintoista päästä käsittelemään aihetta vakuuttamisen näkökulmasta ja herättämään nuorissa uusia oivalluksia. Vakuutukset voivat tuntua monista kaukaisilta, mutta osallistavin menetelmin nuoret saadaan innostumaan aiheesta”, sanoo kouluvierailuja järjestävä Nuorten Akatemian kehittämispäällikkö Niina Salmi.

Finanssiala maksaa työpajojen kustannukset. Työpajojen sisältö on suunniteltu yhdessä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan, Kelan ja Nuorten Akatemian kanssa. Tutustu Vakuuttaak(k)o?-työpajan materiaaleihin Nuorten Akatemian sivuilla

Lisätietoja:

  • Jussi Karhunen, asiantuntija, talousosaaminen ja media, puh. 020 793 4297, jussi.karhunen@finanssiala.fi Finanssiala ry
  • Elina Antila, viestintäpäällikkö, puh. 040 548 3838, elina.antila@fine.fi FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
  • Niina Salmi, kehittämispäällikkö, puh. 050 4645 559, niina.salmi@nuortenakatemia.fi Nuorten Akatemia
  • Regina Ollila, osaamiskeskuksen päällikkö, puh. 040 570 8739, regina.ollila@kela.fi Kela

Lue myös Esko Kivisaaren kolumni: Vakuutusosaaminen on talousosaamisen unohdettu laji