Ympäristöjalanjälkeä mittaava maksukortti kiinnostaa YK:ssa

Ålandsbankenin kehittämää ekologista jalanjälkeä mittaavaa maksukorttia on esitelty YK:n ilmastoaiheisessa kokouksessa. Itämeri-kortti mittaa ostoksista aiheutuvan ekologisen jalanjäljen. Pankki- ja luotto-ominaisuuksilla varustettu kortti on lisäksi biohajoava.

​Ålandsbankenin toimitusjohtaja Peter Wiklöf esitteli Itämeri-korttia ja sen yhteyteen kehitettyä Åland-indeksiä osana ilmastonmuutoksen kestävän kehityksen agendan tiimoilta pidettyä korkean tason kokousta.

Åland-indeksin avulla voi laskea jokaisen tehdyn ostoksen hiilijalanjäljen. Itämeri-kortin käyttäjä voi seurata helposti omaa hiilijalanjälkeään verkko- tai mobiilipalvelussa. Palvelu myös ehdottaa, miten aiheuttamaansa hiilijalanjälkeä voisi kompensoida.

Maissista biohajoavaksi tehty Itämeri-maksukortti ja Åland-indeksi ovat erinomainen esimerkki finanssialan ilmaston ja ympäristön hyväksi tehdyistä käytännön keksinnöistä. Kortti on laatuaan ensimmäinen koko maailmassa. Ålandsbanken järjestää Itämeri-projektin yhteydessä myös kilpailua, jossa palkitaan luonnon hyväksi koituvia hyviä ideoita.

Muita esimerkkejä finanssialan ilmastoteoista ovat koko alan tekemät kestävän kehityksen sitoumukset maksutapahtumien rakenteisen tiedon automatisoinnista ja ajoneuvojen rekisteröinnin ja vakuuttamisen yhdistämisestä.

Video: Miten Itämeri-kortti toimii?

Itämeri-kortin toimintaperiaate.